česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Osobní věci manželů Benešových se vrací do Čech

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu ve spolupráci s Národním muzeem připravilo na 1. květen 2019 komponovaný večer věnovaný 2. československému prezidentovi Edvardu Benešovi a jeho manželce Haně s názvem „Beneš and Beyond“.

Velvyslanec Hynek Kmoníček přivítal hosty, následovaly projevy ministra kultury Antonína Staňka a generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše.

Národní muzeum převzalo od příbuzných bývalého prvního páru významné historické předměty. Na ambasádě  byla vystavena část z nich jako například šaty, kabát a  hedvábný župan Hany Benešové, čajová sada, rukavice, peněženka, klobouky obou manželů a fotografie.

Andrea Pohl, prapraneteř Edvarda a Hany Benešových předala kromě těchto předmětů i hůlku pana prezidenta, či jeho kufřík s holením. Uvedla, že přestože se její babička a maminka s těmito předměty  loučí jen těžko, jsou rády, že některé věci z pozůstalosti se dostanou do Národního muzea v Praze, kde budou v bezpečí a zpřístupněny dalším generacím k potěšení a studiu.

Program byl dále doplněn křtem knihy Národního muzea „Bohemia on Records: Early Czech Sound Recordings in the United States" jedním ze spoluautorů Filipem Šírem. Duo cellisty Štěpána Filípka a pianistky Katelyn Bouskou završilo večer klasickou hudbou z 20. a 30. let 20. století.

Média:

Český rozhlas:
Ikonický klobouk, holicí souprava i šaty. Osobní věci Benešových putují z USA zpět do Česka

Česká televize:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/219411000100502/obsah/692865-cast-pozustalosti-edvarda-a-hany-benesovych

Galerie


Benes and Beyond