česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Po hudebním mostu Brno/Filadelfie se prošla stovka posluchačů

Zaplněný sál velvyslanectví byl 24. dubna 2018 svědkem výjimečného hudebního projektu k oslavě česko-amerického přátelství v rámci 100. výročí vzniku samostatného Československa. Hosty večera i umělce přivítala kulturní atašé Šárka P. Vamberová.

Violoncellista Štěpán Filípek a klavíristka Katelyn Bouska pozvali posluchače na dramaturgicky ojedinělou exkurzi do světa české a americké hudební klasiky. Program zahájili svižnou Sonátou pro violoncello č. 6 Američana Samuela Barbera (1910–81), následovanou Janáčkovou Pohádkou a Dvořákovým meditačním Klidem lesa. Skladba vznikla při pobytu Antonína Dvořáka na americkém Středozápadu, kde má kořeny i klavíristka Bouska. Tři ze čtyř jejích prarodičů pocházeli z Čech. Katelyn zařadila do programu i čtyři skladby ze svého oblíbeného Janáčkova díla Po zarostlém chodníčku.

Hudebníci publikum seznámili i s moderní klasickou hudbou. Mladý skladatel Jeremy Gill (*1975) z Filadelfie působí stejně jako Katelyn na prestižní Curtis Institute of Music a večer zakončili brněnským Miloslavem Ištvánem (1928–1990) a jeho avantgardní violoncellovou sonátou z roku 1971.

Publikum ocenilo sympatické vystupování dua mezi skladbami a jejich nadprůměrný umělecký výkon potleskem vestoje. Jako přídavek zahráli ještě Dvořákovo Rondo. Koncert splnil veškerá očekávání a sklidil velmi kladné reakce publika.


Brněnský violoncellista Štěpán Filípek absolvoval Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, katedru smyčcových nástrojů. Později se začal věnovat též kompozici, kterou vystudoval na Konzervatoři Brno (Prof. Radomír Ištvan). Působí jako violoncellista Orchestru Národního divadla Brno a zároveň se věnuje komorním projektům (Miloslav Ištvan Quartett). Pozvolna se také prosazují jeho kompozice. Jako interpret i skladatel spolupracuje s Českým rozhlasem.

Katelyn Bouska je profesorkou hry na klavír na filadelfských hudebních školách (Curtis Institute of Music a Temple University). Sólově nebo jako doprovod hraje často v USA, Kanadě, Francii, Itálii, Rakousku, Německu, ČR a na Filipínách. Má široký repertoár od rané hudby po současnou. Kromě klasického klavíru ovládá i hru na cembalo a klavichord.

Fotografie a ukázka z koncertu je na Facebooku velvyslanectví.