česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Tina Krohn
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Prezentace českého módního designu ve Washingtonu

Pod názvem Fashion Night Ignites se dne 23. března uskutečnil speciální večer na téma módy v prestižním historickém paláci Perry Belmont House ve Washingtonu, DC. Česku republiku reprezentovala značka Poner sourozenců Nikol a Jakuba Ponerových, představili se též návrháři ze Slovinska, Malty, Washingtonu, DC a New Yorku. Akci zorganizovala Indira Gumarova, manželka velvyslance Hynka Kmoníčka a jednalo se o vůbec první prezentaci současné české módní tvorby v hlavním městě Spojených států.
 

Slavnostní večer s podtitulem Skrytý jazyk diplomacie se uskutečnil v ojedinělé historické budově Perry Belmont House, kterou zaplnili novináři, osobností washingtonské politiky, byznysu, kultury i módní influenceři. Cílem autorky konceptu a hlavní organizátorky večera Indiry Gumarové bylo představit špičkové návrháře ve Washingtonu, který je centrem světové diplomacie, politiky i financí, ale k metropolím módy nepatří. Podle ní má móda v diplomacii značný význam. Ten ostatně dokazuje i stále častější fokus i seriózních médií na to, co si oblékají významné ženy i partnerky významných mužů.

Na přehlídkovém mole se vedle večerních šatů českého dua Poner představily modely slovinské návrhářky Maji Stamol, maltské návrhářské dvojice Charles & Ron, washingtonského salonu Dur Doux a newyorské značky Burnett New York. Součástí večera byly prezentace jednotlivých zemí, nazvané Noc v Praze/Ljubljaně/Vallettě. V českém salonu hosté ochutnali speciální koktejly (Becherovka a Absinth), prohlédli si další modely značky Poner a také se dozvěděli více o českých korunovačních klenotech, na které kromě květinové výzdoby se zlatými korunkami odkazoval též stylizovaný dort v podobě Svatováclavské koruny. Hudební stránku večera měl na starost DJ Enferno, jehož si oblíbila např. americká zpěvačka Madonna.

Prostřednictvím tohoto večera se zviditelnila nadace Perry Belmont House Foundation, díky níž se uskutečnil jako jeden z prvních po několika dekádách, kdy byl palác veřejnosti uzavřen. Právě tato nadace oslovila manželku českého velvyslance se žádostí o uspořádání akce na vysoké úrovni, která bude odpovídat statusu nadace i historickému významu budovy.

Akce též upozornila na Národní registr historických památek, neziskovou organizaci založenou v roce 1966 na podporu veřejného i soukromého úsilí k ochraně amerického historického dědictví, na jejímž vzniku se významně podílela Jacqueline Kennedyová.

Perry Belmont House nechal postavit mezi lety 1906-1909 ve stylu francouzských zámků bývalý kongresman, velvyslanec USA ve Španělsku a významná osobnost tehdejšího společenského života. Od roku 1935 je budova mezinárodním sídlem Řádu Východní hvězdy. Interiéry jsou velkoryse zařízeny v duchu evropských šlechtických sídel nábytkem z doby Ludvíků XIV. a XV., vzácnými obrazy, zlacenými křišťálovými lustry, opulentním schodištěm z italského mramoru, zlaceným křídlem Steinway, apod. V rámci americké metropole jde o jednu z nemnoha historických budov, jež zůstaly zachovány včetně původního mobiliáře.

Díky projektu Fashion Night Ignites se Česká republika na této ojedinělé, organizačně velmi náročné akci představila jako kreativní a inspirativní země, která se nebojí neobvyklých výzev a propojování historických hodnot se současnými trendy.

Štáb České televize připravil z tohoto večera reportáž, odvysílanou v rámci Událostí v kultuře.

Média:

Česká televize

The Washington Post

WUSA9 TV

ABC7

iDnes

 

Galerie


Fashion Night Ignites