česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Prezidentem Mezinárodní asociace advokátních komor byl ve Washingtonu zvolen Martin Šolc

V pátek 23.9.2016 Zdeněk Beránek, zástupce velvyslance ZÚ Washington, na pracovní snídani pogratuloval k významnému mezinárodnímu úspěchu současnému viceprezidentovi asociace Martinu Šolcovi z české kanceláře Kocián, Šolc, Balaštík. Den předtím byl největší světovou asociací v oboru práva zvolen jejím prezidentem na období kalendářních let 2017 a 2018 a vystřídá ve funkci Američana Davida Rivkina.

V historii International Bar Association, která se píše od roku 1947 a sdružuje na 80 tisíc členů, se jedná o prvního prezidenta ze střední a východní Evropy. Volba prezidenta se konala na závěr výroční konference ve Washingtonu DC za účasti více jak šesti tisíc právníků z celého světa. Hlavními řečníky byli např. Christine Lagarde, Colin Powell či Jack Straw.

Martin Šolc v rozhovoru nastínil svůj program a oblasti zájmu. Nová role mu přinese mnoho povinností spojených s cestováním a nepřímo i reprezentací ČR. Např. příští rok se výroční konference bude konat v Austrálii, několik menších konferencí absolvuje i po Asii a zbytku světa. Oblasti, na které se chce soustředit, jsou zejména korupce v soudnictví a vláda práva. Vnímá jako nutnost profesní asociace šířit myšlenky a koncept právního státu, zejména v době, kdy se kvůli bezpečnostním hrozbám míra svobody jednotlivce umenšuje.