česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

40. výročí Charty 77 a její stále aktuální odkaz

V pátek 3. února 2017 velvyslanectví ČR ve Washingtonu ve spolupráci s místním Památníkem obětem komunismu uspořádal sérii tří pořadů k připomenutí odkazu Charty 77, od jejíhož zveřejnění uplynulo letos 40 let.

Na ranní panelové diskusi na ambasádě přivítal asi 80 hostů Zdeněk Beránek, CDA a. i. Hlavním řečníkem byl signatář a bývalý mluvčí Charty Martin Palouš, bývalý český ambasador v USA a při OSN, v současnosti ředitel Iniciativy Václava Havla pro lidská práva a diplomacii na Floridské mezinárodní univerzitě. S osobní vzpomínkou na pomoc disidentům se podělila Francouzka Marianne Canavaggio Silvéréano. Z americké perspektivy pak zhodnotili dopad a význam Charty dva vysokoškolští profesoři Flagg Taylor ze Skidmore College a James Pontuso z Hampden-Sydney College.

V poledne začal program na Georgetownské univerzitě nejprve samostatnou přednáškou M. Palouše zejména pro studenty Německých a evropských studií o důvodech vzniku Charty. Jedním z nich byl fakt, že skupina lidí už nechtěla přijímat „alternativní fakta“ předkládaná režimem. Disidenti chtěli žít v pravdě, a ne ve lži. Charta sjednotila jednotlivce různých náboženství i politických názorů.

Po přednášce následovala projekce dokumentárního filmu Nedokončený dialog mezi Oswaldem Payá a Václavem Havlem. K diskusi se připojila kubánská aktivistka Rosa María Payá, dcera známého disidenta, jenž zemřel za nevyjasněných okolností v r. 2012. Payá osvětlila současnou situaci na Kubě, jak se opoziční hnutí snaží inspirovat Chartou a sjednotit se. Na otázku, co potřebují od mezinárodního společenství, odpověděla, ať hraje podle svých, a nikoli kubánských pravidel a dělá svobodně to, co si myslí, že kubánským občanům pomůže.

Den připomínky Charty byl zakončen symbolicky u georgetownské lavičky Václava Havla, jejíž strom byl ozdoben 40 tužkami a výzvou nebát se ozvat. 

Česká televize natočila reportáž o připomenutí výročí ve Washingtonu do nedělních Událostí a reportérce Emily Tamkin posloužila ambasádní panelová diskuse do článku o Chartě 77 pro prestižní server Foreign Policy.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/2029838-washington-si-pripomnel-chartu-77-dnes-inspiruje-opozici-na-kube

http://foreignpolicy.com/2017/02/03/in-charter-77-czech-dissidents-charted-new-territory/

Galerie


40. výročí Charty 77