česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Mary Fetzko
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Připomenutí 75.výročí vypálení Lidic ve Washingtonu

7. září 2017 byla na Delegaci Evropské unie v centru Washingtonu slavnostně zahájena výstava s názvem Tragédie a naděje Lidic.  Výstava obsahuje jak faktografickou část o osudu vesnice, tak zejména pak vítězné práce Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice z let 2003-2016. Vernisáž zahájila Caroline Vicini, zástupkyně velvyslance EU a velvyslanec ČR v USA Hynek Kmoníček, jenž zaplněný sál uvedl do historického kontextu.

Hlavním hostem večera byla ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová. Ve své prezentaci se zaměřila na poválečnou obnovu vesnice a budování památníku včetně unikátní sbírky uměleckých děl se zaměřením na německá 60. a 70. léta 20. století. Propagovala také dětskou výtvarnou soutěž, protože z USA je účast relativně nízká. Přítomní hosté se nejvíce zajímali o poválečné osudy žen a dětí. Celá výstava bude na DEU do 16.10.2017, čtyři páteční odpoledne bude zpřístupněna také veřejnosti.

Registrace je nutná na stránkách Delegace EU.

Velvyslanectví pro ředitelku Památníku Lidice zajistilo prohlídku a jednání v Americkém muzeu Holocaustu, kde je koutek věnován Lidicím. Vedoucí Evropské divize Kongresové knihovny zase připravila výstavku všech knih z fondu knihovny, které se Lidicemi zabývají.

Ředitelka navštíví ještě New York a Chicago. Výstava již  navštívila Chicago, Cedar Rapids, Kansas City a bude pokračovat do Texasu.

přílohy

Pozvánka na dětskou výtvarnou soutěž Lidice 2018 578 KB PDF (Acrobat dokument) 12.9.2017

Galerie


Lidice