česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Washington
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Prof. Hynek Wichterle zakončil festival oslavující Gregora Mendela

Dne 8.listopadu 2017 velvyslanectví ČR završilo svou 21.akcí přes dva měsíce trvající Festival vzájemných inspirací. Letošní festival oslavoval vědce a otce moderní genetiky Gregora Mendela.
 

Povolanější osobu než prof.Hynka Wichterleho jsme si nemohli přát. Sám je vystudovaný genetik, od roku 2004 působí na prestižní Columbia University v New Yorku, kde se zabývá základním výzkumem buněčné identity. Zajímají ho proteiny nazvané transkripční faktory, které kontrolují zapínání a vypínání jednotlivých genů v buňkách. Jeho týmu se podařilo z kmenových buněk vypěstovat motorické neurony, tedy nervové buňky ovládající pohyb svalů.  To vzbudilo velkou pozornost hlavně mezi pacienty s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Věda se s Wichterleho objevem posunula o krok blíž k léku, který by u nemocných zabránil postupnému ochabování svalů vedoucímu až k smrti.

V klinickém výzkumu pak tým prof.Wichterleho hledá způsob, jak nejlépe podnítit odumírání motorických neuronů. Hlavním problémem studia amyotrofické laterální sklerózy je, že ačkoliv je tato choroba způsobená mutacemi v genech, které má pacient od narození, motorické neurony začnou odumírat až později v jeho životě. Motorické neurony jsou zvlášť citlivé na stresory, které způsobují špatné skládání proteinů, což je typický problém spojený nejen s ALS, ale také s Parkinsonovou nebo Alzheimerovou chorobou. Na radikálně zrychleném modelu degenerace nyní vědci testují stovky chemikálií a už se jim podařilo objevit několik látek, které dokážou odumírání motorických neuronů úspěšně zabránit.

Na závěr přednášky se prof.Wichterle podělil také o vzpomínky na svého dědečka Ottu, chemika a vynálezce kontaktních čoček. Američanům přiblížil jeho nelehký osud vědce v dobách komunismu. Otto Wichterle je součástí výstavy v sále ambasády České vědkyně a vědci.

Galerie


Prof. Hynek Wichterle