česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Prof. Michael Kraus o potýkání se s holocaustem

29. ledna k připomenutí Mezinárodního dne památky obětí holocaustu pozvalo Velvyslanectví ČR ve Washingtonu prof. Michaela Krause.

Se zájemci se podělil o výsledky svého téměř 18ti měsíčního zkoumání v Americkém památníku a muzeu holocaustu.

Ve své prezentaci se zaměřil na válečné peripetie svého otce Oty Krause, který prošel několika lágry, dva roky strávil v koncentračním táboře Auschwitz – Birkenau, kde spolu s dvěma spoluvězni vedli kovářskou dílnu. Po válce Oto Kraus napsal se spoluvězněm  Erichem Kulkou knihu Továrna na smrt přinášející  svědectví o největších lidských hrůzách, kterých se nacisti dopustili. Z otcovy strany přišla rodina Krausova o víc jak 50 členů rodiny. Matka Božena Krausová byla katolička a podporovala příbuzné v Terezíně a jiných táborech.

Prof. Kraus zmínil i nejnovější poznatky, např. že počet všech táborů se dnes vyčísluje na 40 tisíc. S ohledem na rostoucí antisemitismus v Evropě vyzdvihl počínání České republiky a Rumunska, zemí, které se nejlépe vypořádávají s následky holocaustu a snaží se rodinám obětí pomoci.

Mezi posluchači byla i 96ti letá přeživší Margit Meissnerová či zástupce náměstka ministra zahraničních věcí pro Evropu (včetně otázky holocaustu) Matthew Boyse.

Celou přednášku můžete zhlédnout na Facebooku velvyslanectví.