česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czech Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

RiverRun: Unikátní český večer v Kennedy Center s vínem i hudbou

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, DC, se zapojilo do environmentálního festivalu v prestižním Kennedy Center. Tematický večer dne 13. dubna 2023 nabídl 250 hostům ve vyprodaném Studiu K řízenou degustaci českých vín a hudební vystoupení odkazující na české řeky a vodu.

Měsíc dlouhý festival RiverRun, který symbolicky začal na Světový den vody (22. března) a skončí na Den Země (22. dubna) oslavuje význam vody a řek pro životní prostředí, společnost i umění a kulturu. V rámci bohatého programu festival nabídl řadu instalací, hudebních vystoupení, filmových projekcí i diskusí.

Český večer se konal 13. dubna ve vyprodaném Studiu K. Po úvodním pozdravu zástupce velvyslance Jana Havránka, který vyzdvihl význam českých řek v čele s Vltavou, následovala řízená degustace českých vín. Degustaci vedl someliér David Furer, který se v oblasti vinařství a marketingu pohybuje od roku 1991 a aktuálně moderuje podcast Drinking on the Edge. Furer hosty provedl degustací osmi vin z vybraných českých vinařství: Fučik, Proqin, Fabig, Spielberg, Thaya, Nestarec, Krásná Hora a Sonberk.

Kulturní ataše Jan Woska následně uvedl hudební část večera, o kterou se postarala čechoamerická pianistka Katelyn Bouska, momentálně působící na Curtis Institute of Music. Její brilantní vystoupení svou skladbou zapadlo do konceptu večera, když připomnělo nejen Smetanovou Vltavu, ale přineslo i nádherné, leč méně známé kusy, jako ostravskou lidovou píseň Běží voda, běží, v originálním aranžmá od Bouska.

Unikátní večer ve spolupráci s Kennedy Center se setkal s vřelým ohlasem nadšeného publika. RiverRun představil Českou republiku prostřednictvím toho nejlepšího vína a hudby v jedné z nejváženějších kulturních institucí USA. Akce proběhla za podpory Karel Komárek Family Foundation a American Friends of Czech Republic.

Galerie


RiverRun