česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Šárka Ponroy Vamberová
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Rock, folk i klasika: Tři koncerty Festivalu vzájemných inspirací 2019

Letošní Festival vzájemných inspirací se věnoval 30. výročí sametové revoluce a připomenutím Marty Kubišové. Proto se velvyslanectví rozhodlo pozvat do Washingtonu legendární skupiny českého rocku a folku, ale i zástupce mladé nastupující generace.

Nejprve 8. října v prostorách u garáže velvyslanectví vystoupila undergroundová skupina Garage a Tony Ducháček, která se největší slávy dočkala po převratu, když už mohla volně vystupovat. Koncert se konal ve spolupráci s Českým centrem New York a Generálním konzulátem v Chicagu. Na skupinu si přišlo zatancovat 130 fanoušků.

Dne 21. října hostilo velvyslanectví ČR klasické duo ve složení Marek Švejkar (klarinet) a Lenka Korbelová (piano). Mladí čeští hudebníci patří ke špičkám ve svých oborech. Švejkar studuje na prestižní konzervatoři v Paříži. Korbelová absolvovala studia HAMU u profesora Ivana Klánského. Duo zahrálo jak české skladby od Bohuslava Martinů a Zdeňka Fibicha, tak i autory světové jako Luigi Bassi a Charles-Maria Widor. Zcela zaplněný sál si potleskem vestoje vynutil přídavek.

Týden před státním svátkem Dne boje za svobodu a demokracii tj. 10. listopadu 2019 velvyslanectví přivítalo legendární folkovou skupinu Spirituál kvintet, jež zpívala českým a amerických prezidentům i plnému Václavskému náměstí během sametové revoluce.

Jedno z jejich posledních veřejných vystoupení vůbec si nenechalo ujít téměř 200 posluchačů. I přesto byla atmosféra velmi komorní a dojemná. Vedoucí skupiny Jiří Tichota uváděl jednotlivé písně a členy kapely, velvyslanec Kmoníček mu překládal. Spousta krajanů odcházela se slzami v očích. Koncert se uskutečnil ve spolupráci s Českým centrem New York. Kapela příští rok oslaví 60. narozeniny a ukončí své působení.

Česká televize přinesla z koncertu reportáž pro Události 11.11.2019.

Galerie


Koncerty MIF 2019