česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Patrick Ryan
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Skateboarding: vyjádření svobody v nesvobodných časech

Dne 17. října 2019 se na Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu poprvé sešli mladí američtí skateboardisté a předvedli zde své dovednosti. Poté následovala krátká přednáška a promítání filmu King Skate, který obdržel Českého lva za nejlepší dokument roku 2018.

Areál ambasády se proměnil v mini skatepark, kde skateboardisté z neziskové organizace DC Wheels a Bethesda Boards prováděli na rampách a railech odvážné skoky a triky.  Nick Pappas, který mimo jiné ztvárnil dvojníka herce Vina Diesela, předvedl před ambasádou styl jízdy zvaný downhill. Náš ambasádní kopec je totiž ve městě proslulý. Mladí nadšenci měli také možnost si o svých adrenalinových zážitcích popovídat se skatery Jimmym Pelletierem a Jarridem Lopezem.

Na téma skateboarding poté navázala přednáška Jonathana M. Rogerse, hlavního politického poradce v kanceláři náměstka starosty ve Washingtonu, D.C. pro provoz a infrastrukturu, který hovořil o tom, jak je skateboarding uznáván nejen jako sport, ale také jako udržitelná forma městské dopravy. Představil minulé a plánované projekty na podporu skateboardingu jako jednu z forem alternativní dopravy.

Posledním bodem večera bylo promítání českého dokumentu režiséra Šimona Šafránka King Skate. V hlavních rolích se představil Petr Forman, kterého ke skateboardingu přivedl jeho otec, filmový režisér Miloš Forman, dále Ivan „Zobák“ Pelikán a mistr světa Luděk Váša. Prostřednictvím rozhovorů a unikátních dobových amatérských záběrů vzpomínají hlavní postavy české skateové scény na to, jaké bylo ježdění na skateboardu v dobách totalitního Československa, přičemž zdůrazňují, že skateboarding pro ně byl revoluční formou protestu proti tehdejšímu režimu a také způsobem, jak se spojit se západním světem.

Po skončení dokumentu vyjádřili pozvaní skateboardisté svůj obdiv a respekt hlavním aktérům za jejich hrdinství, nebezpečné sportovní výkony a také za to, jak se se dokázali vypořádat s nesvobodným režimem.

Český rozhlas z akce přinesl reportáž s hlavními aktéry.

Galerie


Skateboarding