česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Umění v dobách útisku

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu ve spolupráci s místní neziskovou organizaci The Judische Kulturbund uspořádalo dílny na téma umění v dobách útisku v sobotu 5. října 2019 v den nedožitých 83. narozenin Václava Havla.

Dvacítku příchozích přivítala Š. P. Vamberová a připomněla 30. výročí sametové revoluce a podzimní festival s osobností Marty Kubišové. Workshop vedla Gail Prensky, ředitelka organizace. Nejprve vysvětlila vůbec původ německy pojmenovaného projektu. V Evropě vznikla židovská kulturní federace v roce 1933, jež sdružovala umělce židovského vyznání, kteří byli vyloučeni ze souborů v Německu. Během dílny se hodně diskutovalo např. o zemích, kde je v současnosti nesvoboda, o umělcích jako právě Kubišová ale i o osobních zážitcích účastníků. V poslední třetině se tvořil skupinový úkol. Skupinky si vybraly hudební, výtvarný nebo literární formát a podle zadaných kritérií měly tvořit a výsledek společně prezentovat ostatním.

Dílna se stala intimní entitou, kde vznikla nová přátelství a dvě studentky se dokonce přihlásily jako dobrovolnice na další ambasádní akce.