česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Švandovo divadlo
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úspěšná premiéra Švandova divadla v USA

Ve dnech 20.- 23. září 2018 se díky dlouhodobé spolupráci velvyslanectví s Georgetownskou univerzitou (GU)  uskutečnila rezidence pražského souboru Švandova divadla. 
 

Na základě návrhu kulturní atašé Šárky Ponroy Vamberové ke společným oslavám 100. výročí Československa a zaměření divadelního programu Laboratoře pro světová představení a politiku na GU dostalo díky své dramaturgii  pozvání na rezidenci Švandovo divadlo s inscenacemi Šoa, Protest/Rest a Pankrác ´45 pokrývající závažná historická témata, jež jsou ale stále aktuální.

Přípravy na rezidenci trvaly přes rok. Režisér a ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek v květnu 2018  do USA přijel osobně, aby doladil veškeré detaily.

Každé představení se hrálo dvakrát. Šoa ve čtvrtek 20.9.2018 v menším prostoru Devine studia. Hodinové představení nabité emocemi bylo navíc umocněno následnou debatou s představiteli českých přeživších holocaustu. Herečku Švandova divadla Hanu Pravdovou hraje její vnučka žijící v Londýně Isobel. O této hře vyšla druhý den pochvalná recenze.

https://dctheatrescene.com/2018/09/21/review-svanda-theatres-four-plays-from-prague-the-good-and-the-true/

V pátek 21.9. večer a v sobotu 22.9. odpoledne patřilo Devine studio absurdnímu dramatu Václava Havla Protest s Hejdukovým pokračováním Rest. Rest v Praze nastudovali se Švandovým divadlem dva studenti Georgetownské univerzity, nadaní adepti herectví Michaela Farrell a Jonathan Compo.

Staňka a Vaňka hrají Tomáš Pavelka a Robert Jašków velmi civilně tak, jak si to autor přál. Tomáš Pavelka závěrečný dlouhý monolog zvládl v angličtině. Rest je oproti tomu komičtější a karikaturní. Čeští herci jej odehráli celý v angličtině. V následné debatě profesoři GU vzpomínali na akce, které se s Václavem Havlem, či s ním spojené, v kampusu uskutečnily. V debatě zaznívaly hlasy po aktuálnosti hry i potřebě vysvětlovat mládeži tuto nedávnou minulost a praktiky totalitní moci.

Večerní sobotní představení v angličtině Pankrác ´45, na které se pět hereček (Klára Cibulková, Réka Derszi, Eva Josefíková,  Marie Štípková a Andrea Buršová) připravovalo půl roku, zahájil velvyslanec H. Kmoníček. Obeznámil diváky s bolavou minulostí i s reálnými postavami příběhu. Diváci měli možnost po představení vyslechnout, jak probíhaly přípravy hereček na jednotlivé postavy, režisérka a autorka hry Martina Kinská prozradila, jak některé scény byly přidány společnou tvůrčí prací a jak pracovala s některými symboly i odkazy na reálné prostředí pankrácké věznice.

Česká televize o rezidenci natočila reportáž pro Události v kultuře.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097206490-udalosti-v-kulture/218411000120923/video/645683

Spolupráce univerzity i Švandova divadla by měla pokračovat i příští rok, kdy se deset studentů vypraví na festival Pražské quadriennále.

Rezidence se setkala s kladným diváckým ohlasem, představení přilákala na 400 diváků. Výkony herců na jevišti byly soustředěné a následné debaty živé, upřímné až dojemné.  Pobyt předního pražského divadla se uskutečnil díky podpoře hl. města Prahy, Ministerstva kultury, Divadelního institutu a Velvyslanectví ČR ve Washingtonu.  

Soubor se následně přesunul do New Yorku, kde v rámci divadelního festivalu Rehearsal for Truth oslaví památku Václava Havla představením Protest/Rest.

 

Galerie


Švandovo divadlo