česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Š.P.Vamberová
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úspěšná výstava Jana Kalába na Floridě

Muzeum Albína Poláška v Orlandu na návrh ZÚ Washington připravilo k oslavám 100. výročí vzniku republiky výstavu úspěšného a populárního umělce Jana Kalába.

Albín Polášek byl významný česko-americký sochař a profesor působící zejména v Chicagu, jenž se na konci života uchýlil na teplejší Floridu.

Uznávaný český malíř, sochař a „grafiťák“ Jan Kaláb představil svou současnou i starší tvorbu od 28. srpna do 2. prosince 2018. Poslední den výstavy se konalo slavnostní zakončení s recepcí za účasti umělce a kulturní atašé Š.P.Vamberové. Do této doby se žádný český umělec kromě původního obyvatele domu v tomto místě neprezentoval.

Výstava sklidila velmi kladné reakce. Návštěvníci si chválili barevnost, formát, nápaditost a celkový styl Kalábovy práce. Muzeum bylo hojně navštěvované, výstavu zhlédlo kolem 2000 návštěvníků. O výstavě vyšly články v českém i v místním tisku.

Jan Kaláb vystavuje po celém světě. V USA není neznámý, představil se již např. v San Francisku, New Yorku či Miami. Výstavou v Orlandu také oslavil své 40. narozeniny. Výstava na Floridě byla možná zejména díky grantu Ministerstva kultury ČR. Muzeum Albína Poláška je podporováno pravidelně Ministerstvem zahraničních věcí v rámci programu krajanských darů.

 

Galerie


Jan Kaláb v Orlandu