česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V Kongresové knihovně zněly housle těch, kdo nepřežili holokaust

Ve washingtonské Kongresové knihovně se 23. března 2017 uskutečnila přednáška houslaře Amnona Weinsteina Housle naděje s ukázkami houslí, jež dříve patřily majitelům, kteří nepřežili hrůzy holokaustu. Avshalom Weinstein představil příběhy jednotlivých nástrojů, na něž pak zahrála newyorská houslistka Hannah Tarleyová. Akci zorganizovala Evropská sekce a Hebrew Language Table Knihovny ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR ve Washingtonu a Rabin Chair Forum Univerzity George Masona.
 

S úvodním slovem vystoupila v sále budovy Jamese Madisona Gail Shirazi, šéfka Hebrew Language Table. Zástupkyně českého velvyslanectví připomněla v krátkém vystoupení terezínské ghetto a židovské skladatele Pavla Haase, Hanse Krásu, Gideona Kleina ad., z nichž žádný se nedožil konce války.

Housle naděje je projekt Amnona Weinsteina, izraelského houslaře, který hledá a opravuje housle, na něž hráli ti, kdo se posléze stali oběti holokaustu, aby jejich životy neupadly v zapomnění a přinesl naději novým generacím. Svůj projekt nazvaný Housle naděje je uctěním památky čtyř stovek jeho příbuzných, o jejichž smrti se jeho otec dozvěděl po 2. světové válce a které tak on sám nikdy nepoznal.

Některým židovským hudebníkům zachránilo jejich umění život nebo jim umožnilo uniknout před vyčerpávající dřinou a smrtí. Pro ostatní byla hudba útěchou, či dokonce prubířským kamenem jejich víry. Jak Weinstein řekl, kdekoliv byly housle, byla i naděje. Housle naděje je jeho životní projekt, jež se stal předlohou pro knihu, dokumentární film, výstavu v clevelandském židovském muzeu i pro koncert Clevelandského orchestru.

Tento příběh započal zcela obyčejně, ve chvíli, kdy Weinsteinovi přinesl zákazník opravit housle. Vyprávěl mu, jak přežil holokaust díky tomu, že musel hrát nacistům, kteří posílali jeho spoluvězně na smrt. Weinstein housle rozebral a uvnitř našel popel a právě tento okamžik, v němž si vzpomněl na stovky zahynuvších příbuzných, se stala impulsem k jeho rozhodnutí vyhledávat takové nástroje a vdechnout jim nový život.

Během akce v Kongresové knihovně si návštěvníci mohli prohlédnout patero houslí. Příběh každého z nástrojů pak přiblížil Weinsteinův syn Avšalom a newyorská houslistka Hanna Tarleyová na každé z nich zahrála skladbu slavných autorů, mezi nimiž byl mj. i Antonín Dvořák. Jedny z vystavených houslí byly vyrobeny v houslařské dílně v Schönbergu, tj. v Lubech u Chebu v tehdejším Československu, nyní ČR.

Akce Housle naděje byla součástí dlouhodobé spolupráce českého velvyslanectví s Evropskou sekcí a Hebrew Language Table Kongresové knihovny.

Galerie


Housle naděje v Kongresové knihovně