česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czech Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vánoční trh 2018 přilákal rekordní počet návštěvníků

Na tradiční vánoční trh organizovaný českým velvyslanectvím v sobotu 10. listopadu 2018 přišlo rekordních 5.200 návštěvníků.
 

Návštěvníci měli zájem především o české skleněné vánoční ozdoby. Stejně jako v minulých letech zaznamenaly velký úspěch i další produkty v nabídce: české koláčky, svařené víno, bramboračka, či vánoční cukroví. Díky spolupráci s farmáři ze sousedního Marylandu byly k vidění ovce a lamy alpaca.

K hlavním lákadlům vánočních trhů na ZÚ Washington patří především ručně foukané a zdobené vánoční koule, špičky, srdce a figurky liberecké rodinné firmy Glassor, která má svoji pobočku v Ohiu. Letos poprvé nabídla firma vedle širokého výběru vánočních ozdob také dílnu na jejich zdobení, která dala především dětem možnost na chvíli si vyzkoušet toto neobvyklé řemeslo a přinést si domů vlastnoručně zdobenou vánoční kouli či srdce.

Návštěvníci při vstupu do areálu obdrželi speciální informační materiál o českých vánočních zvycích a tradicích, který připravily pracovnice úseku veřejné diplomacie.

České koledy a říkánky zazněly v podání souboru Sokolík při České a slovenské škole Sokola Washington, DC. Děti ve věku od 3 let výše představily české kulturní dědictví oblečeny v tradiční kroje a stejně jako při předchozích příležitostech byly zřejmě nejfotografovanější atrakcí dne.

Distributor českého skla Topix Crystal Art nabízel výběr váz, karaf, sklenic, svícnů a užitného skla, zástupci firmy Preciosa šperky s českým křišťálem, Bistro Bohem osvědčené české vánoční cukroví a vaječný koňak a pekárna La Bohemia Bakery zcela vyprodala všechny své koláčky, šátečky a jemné pečivo. Architekturu ČR reprezentovaly nástěnné kalendáře Olgy Mendel.

Během chladného dne se návštěvníci rádi zahřáli tradičním svařeným vínem a také českou bramboračkou s houbami, tedy občerstvením, které připravil kuchař ZÚ.

Atmosféru doplnily živé ovce a lamy alpaca, dovezené farmáři z Marylandu (Frederick County Sheep Breeders, Blue Rock Farm a Whispering Meadows Alpaca Breeders), kteří nabízeli výrobky z vlny.

Informaci o českém trhu publikoval deník The Washington Post v předvíkendové rubrice 14 Things to Do in the D. C. Area This Weekend.

Galerie


Christmas Market 2018