česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: City Museum Policka
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslanec Kmoníček předal originální dopisy Bohuslava Martinů

26. března 2018 předal český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček muzeu v Poličce téměř stovku originálních dopisů, které napsal Bohuslav Martinů svému příteli Františku Rybkovi do Ameriky. Ojedinělou sbírku se rozhodl poličskému muzeu věnovat dr. Frank J. Rybka, syn adresáta, společně se svými sourozenci.
 

Kaliforňan doktor Rybka se v loňském roce rozhodl se sbírkou necestovat do České republiky, ale pouze na velvyslanectví do Washingtonu. Zde předal svůj cenný dar do rukou velvyslance Kmoníčka během slavnostní recepce ke Dni republiky 26. října 2017 a za přítomnosti řady členů rodiny Rybkových, kteří přijeli z Kalifornie, Pennsylvánie a New Jersey. Nyní je velvyslanec během své cesty do ČR předal do rukou ředitelky Městského muzea a galerie Polička Pavly Juklové.

„Dopisy ze 40. let vyznívají, jako kdyby byly psané včera. Je to ojedinělý náhled do jeho osobního a přátelského života v Americe. Martinů, kterého jsem měl za opatrného intelektuála, tam působ velmi lidsky a otevřeně. Je to strašně moderní způsob uvažování, je překvapivě totožný s dneškem. V jednom dopisu například popisuje, jak ho posedla strašná lenost, kvůli které se mu nechce ani komponovat, řekl velvyslanec Hynek Kmoníček. 

V Městském muzeu a galerii Polička je uložena unikátní sbírka notových i nenotových auto-grafů jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů a klasiků hudby 20. století - Bohuslava Martinů (1890–1959). Vzhledem k tomu, že Martinů strávil více než polovinu života v zahraničí a živil se téměř výhradně komponováním hudby, množství dochovaných notových i nenotových autografů, fotografií a korespondence je ve srovnání s ostatními autory mimo-řádně vysoké. Tento materiál je rozptýlen v různých institucích i v rukou soukromých osob po celém světě, ovšem sbírka v jeho rodném městě je jednoznačně nejrozsáhlejší a nejuceleněj-ší.

Ředitelka muzea Mgr. Pavla Juklová: „Městské muzeum a galerie Polička si velice cení rozhodnutí Jamese Rybky a jeho rodiny věnovat do sbírek muzea tento unikátní soubor dopisů. Jedná se o cenný dar a hodnotný pramenný materiál, který je významný z hlediska svého rozsahu i obsahu. Některé z dopisů jsou zcela neznámé a mohou dokreslit a ozřejmit mnohé souvislosti ze života a díla Bohuslava Martinů.“

Dar rodiny Rybkových významně obohatí více než 3.600 předmětů sbírky Bohuslava Martinů v poličském muzeu.

Slavnostní předání dopisů na Velvyslanectví ČR 26. 10. 2017

Reportáž České televize

Reportáž České televize z předání v Poličce

Zprávy Seznam.cz o předání v Poličce

iDnes.cz o předání v Poličce

 

Galerie


Martinů letters found their new home