česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vernisáže výstav Romana Kameše a Jiřího Koláře

Dne 24. ledna 2019 se konala na Velvyslanectví ČR ve Washingtonu vernisáž výstavy českého malíře žijícího v Paříži Romana Kameše.

Kameš v 70. letech emigroval do Francie. Když se v Paříži v roce 1981 usadil Jiří Kolář, tak se spřátelili a Kameš s ním pak celých 17 let spolupracoval na vydávání Revue K. Na počátku 90. let objevil indický Ladakh, kam se pravidelně každý rok vrací, pořádá tam pro děti výtvarné dílny a kraj a jeho duchovno je mu inspirací v tvorbě.

Vernisáž zahájil zástupce velvyslance Zdeněk Beránek. Slova poděkování za organizaci této výstavy vyslovil i ředitel Muzea Kampa Jan Smetana, který pozval hosty na výstavu Jiřího Koláře do Katzen Art Center při Americké Univerzitě.

Kolářovu výstavu "Formy vizuální poezie" zahájil v pátek 25. ledna 2019 velvyslanec Hynek Kmoníček spolu s ředitelem Muzea Kampa Janem Smetanou, ředitelem Katzen Art Centra Jackem Rasmussenen a prezidentkou Americké university Sylvií Burwell. Členové této prestižní galerie měli možnost vyslechnout fundovanou diskusi kurátorky výstavy Anety Georgievska-Shine s bývalou kurátorkou Národní galerie v Praze Milenou Kalinovskou i s přispěním osobních vzpomínek na Mistra od Romana Kameše. Výstava potrvá do 17. března 2019.

Roman Kameš připravil pro děti ze Sokola Washington výtvarnou dílnu.

 

Galerie


Vernisáže R.Kameše a J.Koláře