česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Šárka Ponroy Vamberová
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pozvánka do Plzně nejen na Slavnosti svobody

Náměstek primátora města Plzně Michal Vozobule a radní pro oblast školství Lucie Kantorová navštívili ve dnech 27.- 28. ledna 2020 Washington DC.

Měli možnost prohlédnout si instituce jako Kongresová knihovna, Kongres a Ústavní soud. Byli přijati velvyslancem Hynkem Kmoníčkem.  27. ledna velvyslanec Kmoníček a náměstek Vozobule přivítali 350 diváků na koncertě Plzeňského jazzového souboru (Pilsner Jazz Band) v Kennedyho centru. Ozřejmili spojitost Plzně s USA a pozvali všechny na květnové Slavnosti svobody připomínající 75. výročí osvobození. Náměstek Vozobule předal stříbrnou medaili města Plzně válečnému veteránovi Lincolnu Harnerovi z Virgine, který Plzeň v roce 1945 osvobozoval.  Pan Harner (95 let) přislíbil, že se do Plzně v květnu vypraví. Koncert v rytmu swingu v čele s Jindřichem Jindřichem svižně ubíhal, pod pódiem si dokonce fanoušci jazzu včetně pana Harnera zatančili.

Druhý den se delegace z Plzně setkala s americkými diplomaty v čele s náměstkem ministra zahraničních věcí Matthew Boysem, aby je osobně pozvali na Slavnosti svobody. Večer 28. ledna v sále ambasády proběhla vernisáž děl plzeňského rodáka Jiřího Slívy, který pro tyto účely stvořil Plzeňskou Venuši na motivy Venuše Botticeliho. Náměstek Vozobule pak plnému sálu prezentoval historii i současnost moderní západočeské metropole, která má co nabídnout studentům, turistům, vědcům, milovníkům umění i technickým nadšencům. Večer byl zakončen recepcí a jak jinak než s plzeňským pivem. 

Delegace i kapela se následně přesunuly do New Yorku do Českého centra.

 

Galerie


Prezentace Plzně