česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Washington dobyt Járou Cimrmanem

Ve dnech 23. 4.–1. 5. 2017 v hlavním městě USA pobýval soubor Cimrman English Theatre čítající šest herců amerického, britského, australského a německého původu. Ti se před třemi lety s dovolením Zdeňka Svěráka pustili do překladu hry Záskok a s úspěchem ji na domácí žižkovské scéně Divadla Járy Cimrmana uvádí anglicky mluvícím čechofilům. Letos poprvé se vydali s českým velikánem a jeho specifickým humorem do světa.

Přípravy turné trvaly více jak půl roku. V duchu typicky cimrmanovského zamítnutí několika žádostí o granty na turné „Cimrman dobývá Nový svět“ se skupina pustila do crowdfundingové kampaně. Začátečníci i pokročilí cimrmanologové na obou březích Atlantiku přispěli souboru na letenky do USA (téměř 7000 USD). Ubytování zajistily společnými silami zastupitelské úřady ČR v NY a Washingtonu. Paralelně proběhla i další sbírka Davida Smoljaka, syna Ladislava Smoljaka, který se rozhodl natočit o dobývání Severní Ameriky dokumentární film.

Tři úspěšná představení proběhla nejprve v Novém Yorku, 26. a 27. 4. 2017 se uskutečnila dvě představení ve Washingtonu. V sále New York University pro 120 diváků zůstalo jen pár míst nevyužitých. Turné bylo zakončeno v pátek 28.4.2017 představením v Baltimore, které pomohlo zorganizovat místní Sdružení Čechů a Slováků pro uchování národních odkazů.

Během volna členové souboru navštívili ambasádu, byli hosty velvyslance na jeho rezidenci, na trávník před Bílý dům zasadili pecku švestky či zapózovali u sochy kolegy génia Alberta Einsteina. Turné bylo i mediálně pokryto v USA Českou televizí a Českým rozhlasem. O turné informovala většina českých médií. Celkem v USA Záskok, divadelní kus českého génia věnovaný nešťastné premiéře hry Vlasta, zhlédlo na 600 diváků. Soubor už dostal nabídku na další turné. Dokument o cestě by měl být hotov na podzim.

Jára Cimrman je vtipný i anglicky. Záskok se představil na turné v USA

Nový York a Liptákov, mé obce nejmilejší". Jára Cimrman dobývá USA

Jára Cimrman dobývá Ameriku. Se Záskokem slaví úspěch v New Yorku i Washingtonu

Mí Američané mi rozumějí, raduje se Jára Cimrman na svém turné ve Spojených státech

 

Galerie


Jára Cimrman