česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czech Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Washingtonské ozvěny festivalu Jeden svět

Ve dnech 13.-14. listopadu 2017 proběhlo v kinosále New York University v centru Washingtonu promítání tří dokumentárních filmů z programu festivalu Jeden svět.
 

Pondělní večer patřil českým filmům. Š. P.Vamberová představila divákům historii festivalu dokumentárních filmů o lidských právech a program jeho ozvěn. Nejprve se promítal 40min. film studentky FAMU Barbory Chalupové s názvem Do zbraně. Poté následoval oceňovaný dokument zkušeného režiséra, kameramana a střihače Miroslava Janka, Normální autistický film.

Druhý večer diváky přivítal velvyslanec H.Kmoníček. Ze zahraniční produkce ZÚ zvolil stále aktuální film o syrských uprchlících s výstižným názvem Ztraceni v Libanonu.

Po projekci následovala moderovaná debata s vedoucím politické sekce Davidem Frousem. Diskutujícími byli libanonská novinářka Joyce Karam a hostující profesor na Stanfordské univerzitě Fabrice Balanche. Oba jsou velmi dobře obeznámení se současným děním v Sýrii a Libanonu a mluvili o bezvýchodné situaci těchto uprchlíků.

Všechny vybrané filmy byly kladně přijaty. Ozvěny Jednoho světa byly navíc naplánovány v týdnu k 17.listopadu, kdy si připomínáme boj za svobodu a demokracii.