česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: M.Fetzko
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

6. Prague-New York Effect ve Washingtonu

Úspěšný projekt Prague-New York Effects ve svém druhém ročníku nabízí opět zajímavá spojení českých a amerických umělců. Letos se česko-americkému publiku představují nové hudební formy. Ve spolupráci s Českým centrem NY, organizátorem projektu, proběhl na ZÚ Washington 25. 6. 2017 koncert složený z děl pěti českých současných skladatelů. Premiéra koncertu se uskutečnila o dva dny dříve v České národní budově v New Yorku.

Americké houslové duo String Noise vystoupilo ve složení Conrad Harris a Pauline Kim Harris za elektroakustického doprovodu jednoho ze skladatelů Michala Rataje. Harrisovi mají velmi vřelý vztah k ČR. Jako duo hrají od roku 2011, kdy přijeli poprvé na Ostravské dny, Festival nové a experimentální hudby založený česko-americkým skladatelem Petrem Kotíkem. Do Ostravy se od té doby pravidelně vracejí.

Sedm desítek posluchačů přivítal velvyslanec Hynek Kmoníček, umělce a hudbu představila ředitelka ČC NY Barbara Karpetová. Poté už následoval velmi originální koncert skladeb Petra Ciglera, Petra Bakly, Petra Kotíka a Michala Rataje. Některé skladby vyžadovaly trpělivost publika, zejména když houslisté několik minut jen pohybovali smyčci po strunách, aniž by se ozval očekávatelný tón. Poslední skladba přítomného skladatele s názvem Dlouhá věta II pro dvoje housle a živou elektroniku vzbudila nadšení publika. Po koncertu posluchači interpretům i skladateli kladli zajímavé dotazy ohledně techniky a moderních možností hudební interpretace.

Foto a video jsou dostupné na FB velvyslanectví.