česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zahájení Festivalu vzájemných inspirací 2015 o Karlu Čapkovi

(Archivní článek, platnost skončena 14.09.2020.)

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu zahájilo 3. září 2015 již šestý ročník svého projektu Mutual Inspirations Festival (MIF), jímž každoročně na podzim představuje americkému publiku jednu významnou českou osobnost, která svým dílem ovlivnila a inspirovala ostatní. Letošní osobností je spisovatel, dramatik, novinář, filosof a vizionář Karel Čapek, od jehož narození v lednu uplynulo 125 let.
 

Slavnostní večer zahájil velvyslanec Petr Gandalovič, který představil MIF 2015 i osobnost Karla Čapka a připomněl, že právě v jeho hře R.U.R. se v roce 1920 poprvé objevil nový výraz - robot. Kulturní atašé Robert Řehák seznámil publikum s nejvýznamnějšími akcemi MIF 2015 a představil důležité mezníky Čapkova života i tvorby včetně jeho vztahů k bratru Josefovi a k prvnímu československému prezidentovi T. G. Masarykovi. Nabídl přítomným ojedinělou příležitost prohlédnout si několik grafik Josefa Čapka, které dosud nebyly vystaveny a speciálně pro tento večer je zapůjčili soukromí sběratelé.

Vedoucí oddělení veřejné diplomacie Pavla Veličkinová slavnostně zahájila výstavy Život a doba spisovatele Karla Čapka a Josef Čapek: malíř, básník, spisovatel, které pro letošní festival zapůjčil Památník Karla Čapka, příspěvková organizace Středočeského kraje. Připomněla též současníka bratří Čapků, zakladatele české moderní hudby Jaroslava Ježka, jehož skladby jsou důležitou součástí české hudební tvorby 20. století.

Ježkovy nejznámější a dosud v ČR velmi oblíbené skladby, které napsal pro divadelní hry Voskovce a Wericha, představila klavíristka Jana Otáhalová, studentka klasické a jazzové hudby na pražské Konzervatoři Jaroslava Ježka. Vítězka řady národních i mezinárodních soutěží nadchla publikum svým osobitým podáním písní Svítá, Tři strážníci, Život je jen náhoda, Nebe na zemi a Klobouk ve křoví a také dvou bagatel Lento quasi notturno a Tempo di polka.

Atmosféru dvacátých let dokreslilo vystoupení washingtonské taneční dvojice Fidgety Feet.  Lily Matiniová a Kevin Crandell zatančili v dobovém oblečení tance charleston a Black Bottom a závěrem večera také na Ježkovu nejznámější skladbu Bugatti Step za klavírního doprovodu Jany Otáhalové.

Festival vzájemných inspirací představil v předchozích letech T. G. Masaryka, A. Dvořáka, M. Formana, V. Havla a F. Kafku. Za šest let své existence již stal součástí washingtonské podzimní kulturní sezóny. Třem posledním ročníkům udělil svoji záštitu prezident Barack Obama.

Informace o MIF 2015

Galerie


MIF 2015 launch