česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zahájení oslav 30. výročí sametové revoluce - MIF 2019 s Martou Kubišovou

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu zahájilo dne 12. září  2019 10. ročník Festivalu vzájemných inspirací. Hlavní osobností festivalu je Marta Kubišová, díky které se program bude soustředit na připomenutí 30. výročí sametové revoluce.
 

Slavnostní večer zahájil velvyslanec Hynek Kmoníček. Připomněl historický moment, který se odehrál před 30 lety a změnil nejen střední Evropu. Měl dopad na osud každého jednotlivce. Kulturní atašé Šárka Ponroy Vamberová představila bohatý festivalový program (filmy, divadlo, konference i Chcete mě?) na následující dva měsíce. Vysvětlila Američanům, co znamená pro Čechy osobnost Marty Kubišové.

Vedoucí ateliéru Mediální a didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni Renáta Fučíková přiblížila obecenstvu vznik výstavy „Velvet Effect“.  Studentům, kteří revoluční události nemohli zažít, dala za úkol vyzpovídat rodiče a prarodiče a na základě jejich vzpomínek pak vytvořit ilustrace. Studenti grafického designu prof. Ditty Jiřičkové výstavě dali finální podobu. Uznávaná autorka a ilustrátorka Fučíková krátce představila i svou čerstvou knihu o významných Češích v Americe.

Mezzo-sopranistka Pavlína Horáková publikum potěšila a dojala výběrem osmi písní Marty Kubišové. Za klavírního doprovodu Camilly Mraz zazpívala i známou Modlitbu pro Martu.

V sobotu 14. září se ZÚ Washington inspiroval bohulibou činností paní Kubišové a pozval místní asociaci City Dogs Rescue, kteří se starají o kočky a psy, kteří potřebují nový domov.

Na akci „Štěkot a pivo“ dorazila stovka návštěvníků. Mohli vybírat z osmi psů a sedmi koček. Řada lidí se zaregistrovala do databáze a nabídla pomoc tzv. dočasné péče i finanční podporu.

Český rozhlas a Česká televize přinesla o zahájení festivalu ve Washingtonu reportáže.

Galerie


Zahájení MIF 2019 - Marta Kubišová