česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Lichožroutí turné po USA

Na pozvání velvyslanectví ČR ve Washingtonu a v rámci projektu na podporu bohemistiky přiletěla do USA ilustrátorka a režisérka Galina Miklínová se svým bestsellerem Lichožrouti.
 

Postavičky a jejich příběhy se zrodily v hlavě geniálního básníka Pavla Šruta. Od roku 2008, kdy byl vydán 1. díl a který Galina Miklínová doprovodila nezaměnitelnými ilustracemi, se Lichožrouti stali fenoménem. Pavel Šrut napsal další dva díly a paní ilustrátorka se pustila do animovaného filmu. Film měl premiéru v roce 2016 a pro zahraniční trhy byl nadabován i v anglickém znění. Film vyhrál na Filmovém festivalu v Chicagu cenu diváků v roce 2017.

Lichožroutí turné započalo 19.10.2018 ve Washingtonu v české škole místního Sokola. Autorka nejprve představila svou tvorbu a pak Hihlíka, hlavního hrdinu Lichožroutů. Následoval lichožroutí workshop, kde si děti vyrobily každý svého lichožrouta. Každý dostal i svůj rodný list podepsán paní Miklínovou.

V neděli 21.10.2018 se konalo promítání filmu s následnou dílnou v Textilním Muzeu Univerzity George Washingtona  v rámci populárního evropského festivalu pro děti - Kids Euro, jež koordinuje Delegace Evropské unie. Přes 30 dětí si z dílny odneslo nového člena rodiny. V pondělí 22.10. se konala ještě jedna dílna pro školu School Without Walls at Francis Steven v centru Washingtonu.  Třída převážně afroamerických dětí se zájmem naslouchala příběhu Hihlíka z Prahy, o České republice většinou děti slyšely poprvé. Výroba z ponožek pro ně byla velkou zábavou.

Poté už následovalo slibované turné po českých školách v Severní Karolíně (Durham), Chicagu, Dallasu, Atlantě a San Diegu, kde 4.11. 2018 proběhla poslední besídka s dílnou. Díky vedení všech škol, které se účastnily, za péči. Všude se Hihlík a jeho maminka dočkali nadšených reakcí. Rodina Lichožroutů má díky návštěvě Galiny Miklínové spoustu nových příbuzných a fanoušků v USA.

 

 

Galerie


Lichožroutí turné po USA