česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Washington
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Překlep a Škraloup na americkém turné

O dvou říjnových víkendech se ve čtyřech českých školách na východním pobřeží USA představili dva kamarádi z Prahy: Překlep a Škraloup, hlavní hrdinové stejnojmenné knihy, která letos vyhrála jak cenu Magnesii Literu, tak i Zlatou stuhu pro nejlepší dětskou knihu roku.
 

Přijel s nimi spisovatel a spoluautor knihy Tomáš Končinský. Pro děti v New Yorku  (7.října), Bostonu (8. října), Washingtonu (13.října) a Atlantě (14. října) si připravil grafickou prezentaci příběhu, kterou doplňoval čtenými ukázkami z knížky. Kde byl čas, promítl i krátká videa NO NO NO, která píše pro ČT Déčko. Děti si mohly vymalovat omalovánky anebo vymyslet vlastní zlepšováky na stárnutí věcí. Děti i rodiče byli příběhem i formou besídky nadšení. Nakladatelství Albatros do všech školních knihoven darovalo několik výtisků Překlepa a Škraloupa.

Knížka byla vybrána i do mezinárodního katalogu dětských knih White Raven 2017, který představuje 200 nejlepších knih v 38 jazycích z 56 zemí. Už se chystá i její vydání v angličtině.

Turné se uskutečnilo díky grantu MZV na podporu výuky češtiny v zahraničí.

 

Galerie


T.Končinský