česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

6. Konference Českých škol v Severní Americe 2017

Konferenci ve dnech 2.-4.6.2017 organizovala tentokrát Česká škola v Atlantě, její ředitelka Lenka Panáková Mohwish, a za významné podpory honorárního generálního konzula George Nováka a vyslané učitelky Kláry Moldové ze školy TGM v Chicagu. Přes 60 účastníků se sjelo nejen z českých škol v USA a Kanadě, ale též z Prahy. Konference se konala v prostorách Goethe Centra a za přispění Ministerstva zahraničních věcí.
 

Oficiálně byla zahájena konference velvyslancem v USA, Hynkem Kmoníčkem, v sobotu 3.6.2017.  Také senátoři Jaroslav Kubera a Tomáš Grulich ve svých vystoupeních vyzdvihli záslužnou činnost učitelek a ředitelek českých škol a dlouhodobou podporu Senátu/ČR jejich aktivitám. Náměstkyně MŠMT Dana Prudíková shrnula nejnovější novinky v oblasti legislativy základního a středního školství. Ředitelka Domu zahraniční spolupráce Nina Petrová představila organizaci a programy, na kterých se podílí. Další příspěvky přednesly Markéta Fajmonová, MZV, Lucie Slavíková Boucher, ČŠBH, Eva Tučková, MŠMT a Šárka Ponroy Vamberová, ZÚ Washington.

Odborné metodické bloky zajistily lektorky Barbora Štindlová, vedoucí Metodického a odborného centra, ÚJOP UK, a Dana Hůlková Nývltová,  zástupkyně ředitele ÚJOP UK pro studijní a vědeckou činnost. Dále Nina Rutová, lektorka programu Čtením a psaním ke kritickému myšlení (RWCT) a mediální výchovy; vedoucí dílen čtení a čtenářských klubů pro děti, studenty i učitele; autorka metodik ke knihám, které vycházejí v nakladatelstvích Mladá fronta a Petrkov a Jana LeBlanc, novinářka, spisovatelka a bloggerka.

Setkání je důležitou platformou, kde se účastnice dozvědí o novinkách z oblasti vzdělávání v ČR a trendech dalších ČŠBH. Ale zejména mezi nimi vznikají přátelské vazby, které jsou cenné k předávání zkušeností a zapojování se do společných projektů. Např. konference se zúčastnily dámy z Montrealu, jež se rozhodly od příštího školního roku začít s výukou.

Na konferenci se také představily již první fotografie jihomoravských žen, které se stále každý den oblékají do kroje, s názvem „Víchernice“ od česko-anglické fotografky Líby Taylor. Křest knihy a ucelená výstava se plánuje na září ve Washingtonu. Příští již 7. setkání zástupců Českých škol by se mělo uskutečnit v červnu 2018 San Franciscu.