česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

7. konference Českých škol 2018 v San Francisku

Na třídenní konferenci od 8. do 10. června 2018 se do San Franciska sletěly zástupkyně 11 českých škol v USA (z Bostonu,  Severní Karolíny, Atlanty, Washingtonu DC, Pittsburghu, Dallasu, San Diega, Portlandu, Seattlu, Chicaga a San Franciska) a dorazil i jediný muž konference, učitel a spisovatel Zdeněk Hanka z Calgary v Kanadě.

Organizátorem pravidelného setkání je Škola TGM v Chicagu po obsahové stránce, po logistické a doprovodné stránce hostitelská škola, tentokrát Czech School of California.

Oficiální zahájení konference se konalo v prostorách IT firmy DocuSign v centru města. Přítomné přivítala ředitelka školy Helena Soukupová a Klára Moldová, vyslaná učitelka působící ve Škole TGM v Chicagu. Z řad diplomatů vystoupil nejprve generální konzul z Los Angeles Pavol Šepelák, kulturní atašé z Washingtonu Šárka P.Vamberová a z pracoviště zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitosti Markéta Fajmonová. Již tradičně na konferenci dorazila senátorská delegace ve složení místopředseda Senátu PČR Jaroslav Kubera a předseda Stálé komise pro krajany žijící v zahraničí Tomáš Grulich. Oba pánové si vysoce cení práce učitelů, učitelek a ředitelek českých škol v zahraničí. Jsou rádi, že v každé větší krajanské komunitě se najdou obětavé maminky, které víkendové české školy založily a řídí. Obdivují i ochotu a nadšení dětí, které se o víkendu věnují češtině.

Sobotní dopolední blok patřil lektorkám, jejichž účast podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Autorka dětských knih Ester Stará pracuje jako speciální pedagožka, logopedka a koordinátorka inkluze na ZŠ a MŠ Lyčkovo náměstí v Praze. Představila část své tvorby, ale i základy logopedie. Autorka metodik pro dětské knihy a propagátorka četby Nina Rutová vedla dílnu čtení. Z Prahy přivezla nejnovější knihy českých autorů. Odpoledne zástupkyně velvyslanectví ČR Š.P.Vamberová představila možnosti zapojení se do projektů jako dětská výtvarná soutěž Lidice, Čtení pomáhá, Strom svobody 2018 nebo soutěže Národního pedagogického muzea J.A.Komenského a připravované akce ambasády na podzim. V rámci podpory bohemistiky přiletí do USA úspěšné ilustrátorky a autorky animovaného filmu či knih Galina Miklínová a Renáta Fučíková.

Jak si správně zažádat o dary MZV určené krajanské komunitě vysvětlila Markéta Fajmonová. Závěrečný den konference se účastníci seznámili s připravovanou obrazovou knížkou Dobrých 100 a praktické tipy pro začínající čtenáře.

Příští již 8. konference se za rok uskuteční v Pittsburghu.

Galerie


7.konference Českých škol v Severní Americe 2018