česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czech Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České suroviny a technologie pro severoamerické pivovary

V rámci konference a výstavy pro řemeslné (tzv. craft) pivovary v USA se české společnosti představily v rámci projektu ekonomické diplomacie na prezentačním fóru s názvem "Brewing Like Czechs Do".

Letošní ročník této akce přivítal cca 400 - 500 účastníků z řad odborné veřejnosti, kteří se této nejprestižnější akce pro craftové pivovary účastní. V Denveru (v americkém Coloradu) tak měly společnosti Bohemia Hop, Denwel, Arix, Sekado, Czech Brewmasters, Cheops, Beerex a představitelé Svazu pěstitelů chmele a Chmelařského institutu možnost prezentovat základní suroviny a technologie nejvyšší kvality svým stávajícím i potenciálním zákazníkům.

Na akci, kterou organizovala česká ambasáda ve Washingtonu ve spolupráci s ministerstvem zemědělství ČR, bylo připraveno k ochutnání i několik druhů piv, které uvařili sládci vybraných amerických a kanadských pivovarů z českých surovin a s využitím postupů, které se převážně naučili v ČR. O kvalitě, kterou ČR nabízí celému světu, se tak mohli účastníci přesvědčit v pivu z pivovarů Aslan (Washington), Live Oak (Texas), Port City (Virginia), ale i Trans Canada (Winnipeg) a Godspeed (Ontario).

Řemeslné, neboli craftové vaření piva má svou tradici v USA již od konce 70. let 20. století. Aktivity několika nadšenců, kteří nebyli spokojeni s kvalitou masově vyráběných amerických piv, byly u počátku vývoje sektoru, ve kterém se nyní točí miliardy dolarů ročně. Po roce 2000 sektor dokonce zaznamenával dvouciferný každoroční růst výstavu a malý nebo řemeslný pivovar nyní lze najít v každém státě USA, včetně Aljašky a Havaje.

Pro tradiční ležák plzeňského typu je však skoro nemožné ve světě najít lepší vstupy a know-how vaření a ležení, než ty původem z České republiky. I pro další druhy – např. oblíbený Ale nebo speciality typu piva s příchutí chilli, čokolády nebo kávy mají čeští producenti co nabídnout.

Zpracoval: Petr Ježek, zemědělský diplomat ZÚ Washington

Galerie


2019_CBC