česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Recepce ke státnímu svátku ČR

ZÚ Rangún uspořádal dne 28.10.2014 v hotelu Inya Lake v Rangúnu recepci ke státnímu svátku ČR, která byla po 21 letech první recepcí ČR v Myanmaru/Barmě od uzavření původního československého/českého zastoupení.

Recepce se zúčastnilo téměř 270 hostů, což je možno v místních podmínkách považovat za významné. Vedle velvyslanců , vedoucích (kanceláří) velvyslanectví  a zástupců rezidentních velvyslanectví a organizací OSN nechyběli ani významní hosté obchodního, občanského a politického života. Hlavním hostem recepce byl náměstek ministra zahraničních věcí Myanmaru/Barmy U Tin Oo Lwin.

Většinu hostů tvořili zástupci místní podnikatelské a obchodní veřejnosti, včetně předsedy vlivné obchodní komory Unie, zástupci místních organizací občanské společnosti a nevládních organizací, se kterými ČR spolupracuje zejména prostřednictvím projektů TRANS, bývalí političtí vězni, obránci lidských práv, významní představitelé NLD , 88 Generation Students, bývalí studenti v Československu, bývalí zaměstnanci původního českého zastoupení a přátelé ČR.

Prozatím nepočetná česká komunita byla zastoupena ojedinělými zástupci českých firem či českých manažerů cizích firem, zástupci českých nevládních organizací Člověk v tísni, ADRA, Burma Center Prague, Centra pro studium demokracie a kultury a podobně.

V rámci recepce byla představena výstava Czech Republic-Land of Stories doplněná o poutavou video prezentaci ČR a památek UNESCO.

Prostor byl poskytnut rovněž prezentaci místních firem reprezentujících tradiční české výrobky - broušené české sklo a křišťál různých výrobců  a výrobky firma Preciosa .

Ozdobou neformální části recepce byla bezesporu obdivovaná přehlídka bižuterie Preciosa představená předními barmskými modelkami a Miss Myanmar.

Skvělou přátelskou atmosféru podpořilo menu rozšířené o hovězí guláš, moravské klobásky, řízky, bramborový salát, vepřovou pečeni se zelím, hovězí vývar s játrovými knedlíčky, jablečný štrůdl a medovník připravené dle českých receptů, podpořené Plzeňským Prazdrojem, Budějovickým Budvarem a moravskými víny.