česky  հայերեն  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

5. zasedání Česko-arménské mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci

Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu ČR pro řízení sekce Evropské unie a zahraničního obchodu Martina Tauberová navštívila ve dnech 13.–15. října 2021 Arménii. Náměstkyně Tauberová jednala s ministrem hospodářství Arménie Vahanem Kerobjanem, náměstkem ministra hospodářství Varosem Simonjanem, náměstkem ministryně zdravotnictví Gevorgem Simonjanem a náměstekem ministra high-tech průmyslu Davitem Sahakjanem. Paralelně s návštěvou se 14. října konalo zdravotnické business fórum. Dne 15. října se v Jerevanu uskutečnilo 5. zasedání Česko-arménské mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci.

 

Náměstkyně Tauberová v Jerevanu absolvovala jednání s ministrem hospodářství Arménie Vahanem Kerobjanem, náměstkem ministra hospodářství Varosem Simonjanem, náměstkem ministryně zdravotnictví Gevorgem Simonjanem a s náměstkem ministra high-tech průmyslu Davitem Sahakjanem. Náměstkyně Tauberová prosazovala zintenzivnění hospodářské spolupráce v řadě sektorů včetně zdravotnictví, IT a high-tech technologií.

Náměstkyni doprovázela početná oficiální delegace a také podnikatelská delegace složená ze zástupců českých firem. Spolu s náměstkem arménské ministryně zdravotnictví a zástupci českých a arménských podnikatelských asociací zahájila náměstkyně Tauberová také podnikatelské fórum zaměřené na zdravotnický a farmaceutický průmysl. Podnikatelské fórum se konalo 14. října v hotelu Armenia Marriott. České i arménské společnosti měly možnost najít nové obchodní partnery, prezentovat špičkové české zdravotnické výrobky a řešení, a posílit tak vzájemnou obchodní výměnu.

Dne 15. října se v Jerevanu uskutečnilo 5. zasedání Česko-arménské mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci. Jednání komise spolupředsedali za českou stranu náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová a za arménskou stranu náměstek ministra hospodářství Varos Simonyan. Expertních jednání se zúčastnili zástupci řady ministerstev, úřadů a institucí z Česka a Arménie, společně pracovali také na přípravě závěrečného protokolu. Řady jednání a plenárního zasedání se zúčastnili i velvyslanci obou zemí, Bedřich Kopecký a Ashot Hovakimian.

Závěrečný protokol identifikoval řadu směrů a příležitostí pro posílenou spolupráci. Cílem zasedání bylo dále posílit a podpořit česko-arménskou hospodářskou spolupráci, především zintenzivnit obchod a do budoucna zvětšit objem vzájemné obchodní výměny.

 

 

 

Press releases and photos:

Meeting of Deputy Minister M. Tauberová and Minister V. Kerobyan: https://mineconomy.am/news/2399

Meeting of Deputy Minister M. Tauberová and Deputy Minister G. Simonyan: https://www.moh.am/#1/4408

Meeting of Deputy Minister M. Tauberová and Deputy Minister D. Sahakyan: https://hti.am/pages.php?lang=1&id=7769&page_name=news#

Czech-Armenian Medical Forum: https://www.moh.am/#1/4409 and https://armenpress.am/eng/multimedia/slideshows/65228

5th Session of Czech-Armenian Intergovernmental Commission on Economic Cooperation: https://mineconomy.am/news/2404