česky  հայերեն  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Sabina Nováková
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České firmy představily v Arménii svá řešení ve zdravotnickém sektoru

Několik předních českých výrobců zdravotnických prostředků a vybavení představilo v Jerevanu v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie svá řešení pro zdravotnický sektor.

 

Velvyslanectví ČR v Jerevanu zorganizovalo společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a s Asociací výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP) projekt na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) v sektoru zdravotnictví. Projekt proběhl od 13. do 15. října 2021, paralelně se zasedáním Česko-arménské komise pro hospodářskou spolupráci.

Záměrem projektu bylo představit v Arménii špičkovou českou zdravotnickou techniku a vybavení, propojit české výrobce a dodavatele zdravotnických prostředků s potenciálními partnery a klienty, seznámit je se zdravotnickým systémem v Arménii a zjistit možnosti další spolupráce. Akce se za české firmy zúčastnili zástupci AVDZP a firem Linet, MZ Liberec, ZPT Vigantice a PharmData.

V rámci projektu proběhlo jednání na Ministerstvu zdravotnictví včetně prezentace českých firem v oblasti zdravotnictví, sektorově zaměřené business fórum a B2B jednání. Dále se uskutečnila návštěva dvou zdravotnických zařízení v Jerevanu – Yerevan State Medical University a Nairi Medical Center.

Veřejný zdravotní systém v Arménii je dlouhodobě podfinancovaný (zastaralé vybavení a technika, nutnost modernizace). Vláda si ale tuto situaci – obzvlášť v kontextu covidu – naléhavě uvědomuje a plánuje rozsáhlé rekonstrukce a modernizaci několika desítek nemocnic a poliklinik. Do zdravotnictví směřují také peníze zahraničních donorů.

Soukromé kliniky se v posledních letech zaměřovaly především na oblast estetické medicíny, poměrně rozvinutá je zdravotní turistika a další výnosná odvětví. Zejména v Jerevanu se tak nachází také řada moderně vybavených (zpravidla soukromých) zdravotnických zařízení. Příležitosti pro české firmy se nabízejí především u vysoce kvalitních, účinných, moderních a inovativních léčiv, zdravotnického materiálu, techniky a vybavení.

Sabina Nováková (zástupkyně vedoucího zastupitelského úřadu)


 

Jednání na Ministerstvu zdravotnictví

Zdravotnicky proped 01

Zdravotnicky proped 01

Business fórum – zahájení

Zdravotnicky proped 02

Zdravotnicky proped 02

Zdravotnicky proped 03

Zdravotnicky proped 03

Zdravotnicky proped 04

Zdravotnicky proped 04

Návštěva zdravotnických zařízení v Jerevanu

Zdravotnicky proped 05

Zdravotnicky proped 05

Zdravotnicky proped 06

Zdravotnicky proped 06

Zdravotnicky proped 07

Zdravotnicky proped 07

Zdravotnicky proped 08

Zdravotnicky proped 08

Zdravotnicky proped 09

Zdravotnicky proped 09

Zástupci českých firem

Zdravotnicky proped 10

Zdravotnicky proped 10