česky  հայերեն  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Jerevan
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zemědělská mise z Arménie do ČR

Velvyslanectví České republiky v Jerevanu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR zorganizovalo ve dnech 5. až 9. září 2022 incomingovou misi zástupců zemědělců a potravinářů z Arménie do Česka. Cílem mise uskutečněné v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie bylo především navázat kontakty mezi českými a arménskými podnikateli v oblasti masného i mléčného skotu, genetiky, mlékárenství a živočišné výroby.

 

Velvyslanectví ČR v Jerevanu zorganizovalo společně s Ministerstvem zemědělství ČR projekt na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) v sektoru zemědělství. Projekt proběhl od 5. do 9. září 2022.

Členy delegace byli zástupci firem Yeremyan Projects, Chanakh LLC, AgroStar a soukromí farmáři.

Záměrem projektu bylo představit zástupcům arménských firem špičkový český skot, zemědělskou a potravinářskou techniku a vybavení, propojit české výrobce a dodavatele s potenciálními partnery a klienty, seznámit je s organizací zemědělské výroby v Česku a zjistit možnosti další spolupráce. Delegace jednala s řadou firem i institucí. V rámci projektu proběhla úvodní pracovní večeře s náměstkem ministra zemědělství Jiřím Šírem. Akce se za české firmy zúčastnili zástupci firem ZIMATECHNIK, ISB GENETIC, BRUNTHALLER, BOVIMEISTER CZ, MORAVIA LACTO. V rámci exkurzí na několika soukromých farmách a v mlékárně v Jihlavě se arménští podnikatelé mohli seznámit jak s kvalitou českého skotu, tak používané moderní techniky a technologií. Delegace se zúčastnila rovněž zemědělského veletrhu Radešínská Svratka. Proběhla také schůzka se zástupci ČEB a EGAP o možnostech financování projektů.

Jednání probíhalo ve velmi konstruktivním a přátelském duchu, arménská strana si díky osobnímu seznámení s českým zemědělským a potravinářským sektorem potvrdila zájem o spolupráci a řešení konkrétních projektů s českými partnery a dodavateli.

 

 

zemedelsky_proped_01

zemedelsky_proped_01

zemedelsky_proped_02

zemedelsky_proped_02

zemedelsky_proped_03

zemedelsky_proped_03

 

Sabina Nováková (zástupkyně vedoucího zastupitelského úřadu)