česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Záhřeb
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká filharmonie uchvátila záhřebské publikum

V sobotu 1. dubna 2023 se v záhřebské koncertní síni Vatroslava Lisinského konal velkolepý koncert České filharmonie pod taktovkou dirigenta Semjona Byčkova. Nadšené publikum z řad chorvatské veřejnosti, diplomatického, politického a kulturního světa nadšenými ovacemi ocenilo vystoupení nejznámějšího českého hudebního tělesa.

Koncert v Záhřebu byl součásti jarního turné České filharmonie, která měla či ještě má v jeho rámci možnost předvést mistrovské umění před posluchači ve Štýrském Hradci, Vídni, Budapešti, italskými městy Udine a Milano a francouzském Aix-en-Provence.

V Záhřebu byl před zaplněným hledištěm a pod taktovkou současného šéf dirigenta Semjona Byčkova představen velmi náročný program skládající se z děl autorů Bély Bartóka, Thierry Escaicha a Igora Straviského vzniklých především ve 20. století. 

V první části koncertů s orchestrem vystoupil i vynikající mladý korejský pianista Seong-jin Cho, který předvedl své mistrovské umění v „Symfonických etudách“ Thierryho Escaicha.

Velvyslanectví České republiky v Záhřebu společně s Velvyslanectvím Korejské republiky v Záhřebu informovalo o konání členy diplomatického sboru a krajanskou komunitu. Po koncertě obě velvyslanectví společně připravila společenské setkání pro významné chorvatské hosty a členy České filharmonie, které se konalo v předsálí koncertního sálu. Setkání, v jehož průběhu zazněl také výběr z duetů Bély Bartóka v podání houslových mistrů filharmonie, se k velké radosti všech zúčastnili i maestro Byčkov a také pianista Seong-Jin Cho. K hostům promluvili velvyslanci obou zemí.

ZÚ Záhřeb o koncertu a také jeho průběhu informoval prostřednictvím svého facebookového profilu. Mediální vyznění VZÚ Milana Hovorka podpořil rozhovorem pro televizní stanici RTL Hrvatska.

ZÚ Záhřeb i touto cestou vyjadřuje poděkování České filharmonii za důvěru a projevený zájem s ním spolupracovat při presentaci České republiky. Zároveň děkuje korejskému velvyslanectví v Záhřebu, vedení koncertní síně Vatroslava Lisinského a společnostem Đuro Đaković Grupa d. d. a Atlantic Grupa d. d. za partnerství při přípravě akce.

Galerie


Česká filharmonie v Záhřebu / Češka filharmonija u Zagrebu