česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: HDLU
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Umělecká ruka v ruce. Česká a chorvatská.

(Archivní článek, platnost skončena 30.09.2021.)

V Záhřebu bylo dne 20.9.2017 zahájeno 4. bienále malířství, kde je Česká republika zastoupena nejlepšími současnými výtvarnými umělci v rámci výstavy Extended Painting Prague.

Výstavu zahájili společně zástupce velvyslance Miroslav Kolatek a kurátor české výstavy Marek Schovánek.

Vernisáž byla hojně navštívena chorvatskou společností, která byla, k velkému spokojení organizátorů (Chorvatské společností výtvarných úmělců) a hostujících českých umělců, nadšena vystavenými díly.

Zastoupeni byli nejpřednější čeští umělci: Kateřina Barabášová, Josef Bolf, Jiří David, Jiří Černický, Krištof Kintera, Petr Pisařík, Peter Sadofsky & Dan Trantina, Marek Schovánek, Ivana Štenclová & Pavel Forman.

Jejich díla, která velice přesně vystihuji současnost a stav evropské ale i světové společnosti, jsou vytvořena různými technikami a skvěle vynikají v galérii Bačva pavilionu Meštrović, který projektoval sám chorvatský sochař Ivan Meštrović, s ideou, že se bude jednat o skvostný prostor vytvořený umělcem pro umělce.

Z galerie fotografií je možné, byť jen přeneseně, vycítit atmosféru vernisáže a vidět některé z jmenovaných umělců, představujících vlastní díla.

 

Galerie


Extended Painting Prague