česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Záhřeb
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Koncert Moravské filharmonie v Záhřebu při příležitosti začátku předsednictví Česka v Radě EU

Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou Debashishe Chaudhuryho nadchla Záhřeb. Stalo se tak 7. července 2022 na slavnostním koncertu, který pod patronací předsedy vlády Chorvatské republiky Andreje Plenkoviće a ministra zahraničních věcí České republiky Jana Lipavského organizovalo velvyslanectví spolu se Svazem Čechů v Chorvatské republice na počest zahájení českého předsednictví v Radě Evropské unie a 100. výročí Svazu.

V průběhu nezapomenutelného hudebního zážitku, který poctil svou návštěvou i chorvatský předseda vlády Andrej Plenković, zazněly skladby slavných velikánů české hudby Bedřicha Smetany, Vítězslava Nováka, Oskara Nedbala, Josefa Suka a Antonína Dvořáka. Nadšeným publikem vyžádaný přídavek nemohl připomenout nikoho jiného než-li chorvatského skladatele Vatroslava Lisinského, jehož jméno nese koncertní sál, v němž se hudební lahůdka konala.

"Takto velkolepé připomenutí momentu zahájení českého předsednictví v Radě Evropské unie a stého výročí Svazu Čechů v Chorvatsku jsme se rozhodli zorganizovat proto, že obě události jsou natolik významné, že si naše mimořádné úsilí zasloužily. Koncert je společnou oslavou evropské a v jejím kontextu česko-chorvatské vzájemnosti. Děkuji Svazu a všem partnerům, bez nichž by koncert nemohl vzniknout," řekl velvyslanec Milan Hovorka, který ve svém úvodním vystoupení připomenul priority českého předsednictví a vyzdvihnul hodnoty česko-chorvatského přátelství.

Galerie


Moravská filharmonie Olomouc v Záhřebu / Moravska filharmonija Olomouc u Zagrebu