česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Koncert věnovaný významným výročím v chorvatsko - českých vztazích

Dne 27.2.2022 pořádalo velvyslanectví, ve spolupráci s Chorvatsko - českou společností, koncert věnovaný památce profesoru Zlatko Stahuljakovi, prvnímu velvyslanci Chorvatské republiky v České republice (tehdejšímu Československu).

Koncert, který se konal za podpory Ministerstva zahraničních a evropských věcí Chorvatské republiky a Ministerstva kultury a médií Chorvatské republiky, byl součástí aktivit věnovaným připomenutí 30. výročí mezinárodního uznání Chorvatska a 30. výročí založení Chorvatsko - české společnosti.

Velvyslanec Milan Hovorka v úvodu vzpomněl utrpení, jemuž je v těchto dnech vystavena Ukrajina a vyjádřil plnou solidaritu a podporu ukrajinskému lidu. Připomněl, že v zápase, který vede Ukrajina, jde o samostatnost, právo na sebeurčení, teritoriální integritu, mezinárodní uznání a touhu žít v míru a prosperitě. Velvyslanec ví, co tyto hodnoty a principy  znamenají pro Chorvatsko, a co pro jejich naplnění muselo udělat. Ví, co  znamenají pro Českou republiku a jak dlouho trvala její cesta ke svobodě, a kolika útokům byla vystavena, než získala pevné ukotvení ve společenství zemí sdílejících hodnoty práva, svobody a demokracie. "Jsme hrdi a těší nás, že toto společenství sdílíme s přátelským národem Chorvatské republiky," řekl velvyslanec.

Velvyslanec také uvedl: "Věřím, že jsme si tímto způsobem důstojně připomenuli dílo a odkaz diplomata a hudebníka, profesora Zlatka Stahuljaka. Osobně jsem neměl možnost se s ním potkat, nicméně mě velmi těší, že jsem mohl na přípravě koncert spolupracovat s jeho paní, Ivankou Stahuljak, která, věřím, musela být průběhem koncertu potěšena."

V průběhu nevšedního hudebního zážitku vystoupili Jan Talich (housle), Goran Končar (housle), Aleksandar Milošev (viola) a Petra Gilmingová (klavír). Zazněla díla Claudea Debussyho, Johannese Brahmse,  Wolfganga Amadea Mozarta a Juraje Stahuljaka. "Vyjadřuji velké poděkování všem umělcům za skvělé výkony, zejména pak mistrovi Janu Talichovi, že vážil tak velkou cestu, abychom si dnes mohli takto noblesním způsobem připomenout významné momenty česko - chorvatských vztahů.", dodal velvyslanec.

A závěrem připomenul: "Děkuji také společnosti AŽD Praha za její příspěvek, který bezpochyby pomohl zorganizovat tuto akci".

Galerie


Připomenutí významných výročí česko - chorvatských vztahů / Obilježavanje važnih obljetnica hrvatsko - čeških odnosa