česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Chorvatské školské muzeum
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Lidice 2019. - předání ocenění Mezinárodní dětské výtvarné výstavy

Ve čtvrtek, 12. 12. 2019 se v záhřebském Školském muzeum konalo slavnostní předání diplomů a medailí chorvatským mladým výtvarníkům, kteří se účastnili 47. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice.

Z Chorvatska do Lidic letos putovalo celkem 254 výtvarných děl vypracovaných na téma „Chemie“, čímž se připomnělo letošní 150. výročí od prvního publikování periodické tabulky chemických prvků. 25 děl chorvatských dětí získalo ocenění, z čehož 4 medaili Lidice, jako ocenění nejvyšší.

Na slavnostním předání se sešli výherci z celého Chorvatska a ocenění jím a jejích mentorům osobně předal velvyslanec Vladimír Zavázal. Po oficiálním programu následovalo malé pohoštění v organizaci ZÚ Záhřeb a volná debata s žáky a jejich učiteli.

I letošní předání ocenění Lidice opět potvrdilo, že umělecká tvorba spojuje lidi a kultury a je možné ji použít k osvětě o historických událostech, které nesmí být ani zapomenuty ani opakovány.

Již tradiční spolupráce s chorvatským Školským muzeem, jediným muzeem toho druhu v Chorvatsku, i letos potvrdila svoji opodstatněnost a celé akci dodala na významu.

Galerie


Lidice 2019.