česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Překladatelská soutěž Susanny Rothové - výzva k účasti v roce 2019

Česká centra a České literární centrum, sekce Moravské zemské knihovny v Brně, ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Záhřebu a Katedrou českého jazyka a literatury na Filosofické fakultě Univerzity v Záhřebu vypisují 5. mezinárodní překladatelskou soutěž Cena Susanny Rothové. 

Soutěž je určena pro začínající překladatele z českého jazyka (do 40 let věku). V letošním roce se soutěží o nejlepší překlad úryvku románu Anny Cima Probudím se na Šibuji

Termín pro zaslání překladu je: 31. březen 2019.

Přeložený text zasílejte na adresy: zagreb@embassy.mzv.cz a mivacic@ffzg.hr (text posílejte povinně na obě adresy).

Přečetěte si detailní informace a propozice soutěže.

Soutěží se o překlad tohoto úryvku z románu Probudím se na Šibuji autorky Anny Cima.

Anna Cima se narodila v roce 1991 v Praze, vystudovala obor japonská studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V současnosti žije v Japonsku, kde se zabývá studiem poválečné japonské literatury. Kromě psaní se věnuje kresbě a hudbě. Román Probudím se na Šibuji je její prvotina.

Susanna Roth (1950-1997) byla významnou švýcarskou překladatelkou, bohemistkou, literární kritičkou a vědkyní. Česky se začala učit na počátku sedmdesátých let v Curychu, v r. 1972 dostala stipendium na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 1992 založila českou pobočku nadace Pro Helvetia v Praze, později zastupovala tuto nadaci v Bratislavě; organizovala kulturní výměny, zprostředkovávala stipendia, výstavy, koncerty či divadelní zájezdy. Mezi české autory, jejichž díla přeložila, patří Daniela Hodrová, Petr Chudožilov, Josef Hiršal, Bohumila Grögerová, Jiří Kratochvil, Ladislav Klíma, Eda Kriseová, Jan Trefulka a především Milan Kundera a Bohumil Hrabal. Je autorkou knihy Laute Einsamkeit und bitteres Glück: Zur poetischen Welt von Bohumil Hrabals Prosa (Bern, 1986; česky Hlučná samota a hořké štěstí Bohumila Hrabala: K poetickému světu autorových próz, Praha, 1993) a editorkou sborníku Hommage à Bohumil Hrabal (Frankfurt am Main, 1989).

přílohy

Propozice k soutěživ 2019 370 KB PDF (Acrobat dokument) 10.3.2019

Text_k_překladu 555 KB PDF (Acrobat dokument) 10.3.2019