česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: HBO Adria
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Půl století od hrdinského činu Jana Palacha

(Archivní článek, platnost skončena 31.01.2024.)

Ve čtvrtek 17.1.2019 se v záhřebském kině Evropa konala akce za účelem připomenutí 50. výročí smrti Jana Palacha.

Vizuální média, a obzvlášť film, jsou velice silným prostředkem, který snadno osloví veřejnost, především ve zdejším teritoriu, proto byl příběh Jana Palacha a dopady jeho činu prezentován prostřednictvím prvního dílu originálního seriálu společnosti HBO "Hořící keř". Nadšené reakce velkého počtu návštěvníků kina byly jednoznačným ukazatelem, že některé historické činy nejdou zapomenout, jejich poselství je trvalé a snadno pochopitelné pro každou generaci, každý národ, nejen ve střední Evropě.

Akce byla připravena Velvyslanectvím České republiky v Záhřebu ve spolupráci s Chorvatsko - českou společností, HBO Adria a za finanční podpory Záhřebského pivovaru, který na chorvatském trhu prezentuje značku Staropramen.

HOŘÍCÍ KEŘ je třídílné drama, které pro HBO natočila renomovaná polská režisérka Agnieszka Holland. Toto drama vychází ze skutečných událostí a vystupují v něm reálné postavy. Zaměřuje se na alarmující čin studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti sovětské okupaci Československa v roce 1969. Advokátka Dagmar Burešová se později ujímá jeho odkazu a zastupuje rodinu Palachových v procesu proti komunistickému poslanci, který znevážil Palachovu oběť za svobodu národa. Příběh Jana a Dagmar je příběhem základních lidských hodnot, jako jsou pravda, čest, spravedlnost a odvaha. Boj za svobodu, morální zásady, oběť a vytrvalost v čase zoufalství sjednotily okupovaný národ. O dvacet let později byl totalitní režim smeten. Dvacáté výročí Palachovy smrti v roce 1989 inspirovalo svobodomyslné lidi k protestům, které vedly nakonec k pádu komunismu v Československu a železné opony v Evropě.

 

 

Galerie


"Hořící keř" v Záhřebu / "Gorući grm" u Zagrebu 17.1.2019.