česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Záhřeb
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Retrospektiva filmů Miloše Formana

ZÚ Záhřeb, ve spolupráci s kinem Tuškanac, od 22. do 28. února uspořádalo retrospektivu filmů Miloše Formana s názvem Portréty: Miloš Forman.

Před zcela zaplněným kinosálem Tuškanac filmovou přehlídku zahájil velvyslanec Milan Hovorka.

Motivem k organizaci této filmové přehlídky je fakt, že si v letošním roce připomínáme 91. výročí narození Miloše Formana a páté výročí od jeho smrti.

Filmografie Miloše Formana je nenávratně spjatá s českou tvorbou a také tvorbou americkou. Proto jsme se rozhodli záhřebskému publiku ukázat nejlepší s Formanových obou světů, a sice následující tituly: Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko, Konkurz, Černý Petr, Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy, Člověk na měsíci, Amadeus, Svlékání, Lid versus Larry Flint a Valmont.

Záhřebské publikum, soudě podle velkého počtu diváků na každé projekci, vřele přijalo programovou koncepci Formanovi retrospektivy a potvrdilo, že jsou české filmy jedním z nejlepších nástrojů veřejné diplomacie v Chorvatsku.

Po projekcí prvního filmu, kterým byl Přelet nad kukaččím hnízdem, první Formanův mezinárodní hit, ZÚ Záhřeb v kině Tuškanac uspořádalo pro diváky malé pohoštění.

Celá táto akce by se nemohla uskutečnit bez výrazného finančního příspěvku sponzorů a sice společnosti Đuro Đaković Grupa d.d., Budějovický Budvar a AŽD Praha – pobočka Zagreb, za což jim patří náš dík.