česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Hrvatski školski muzej
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Robot v pojetí mladých chorvatských výtvarníků - Lidice 2021

Dne 9. prosince 2021 předal vedoucí zastupitelského úřadu Milan Hovorka s chotí Jarmilou ocenění chorvatským laureátům 49. vydání Mezinárodní dětské výtvarné soutěže Lidice 2021. Slavnostní akt, jenž se konal v budově záhřebského Muzea moderního umění, a veškeré organizační a věcné souvislosti zapojení chorvatských dětí a jejich učitelů do soutěže, zajistil tým Velvyslanectví ČR v Záhřebu.

ZÚ Záhřeb v této aktivitě spolupracuje se Školským muzeem v Záhřebu. Jelikož však byla jeho budova značně poškozena ve dvou silných zemětřeseních, která v roce 2020 postihla hlavní město, slavnostní předávání se letos uskutečnilo v prostorech záhřebského Muzea moderního umění, kam byla přesunuta i část expozice ze Školského muzea.

Mladí umělci z celého světa se letos zhostili úkolu ztvárnit téma ROBOT, aby si připomněli moment, kdy před sto lety použil Karel Čapek ve své hře R.U.R. poprvé slovo robot.

Přestože se ve většině světa školní výuka v uplynulých měsících musela konat distančně, mladí lidé z celého světa nelenili a ve spolupráci se svými učiteli se přes 11 000 dětí a mladých ze 72 zemí světa přihlásilo do lidické soutěže.

Z Chorvatska bylo do Lidic zasláno 247 prací z 38 škol nebo školek a 11 uměleckých děl získalo ocenění.

„Všem, kteří se zapojili, patří velká gratulace a náš obdiv. Jsme hrdí na práci všech účastníků a věříme, že i do budoucna budou do Lidic posílány inspirativní výtvarná díla z Chorvatska,“ řekl v průběhu aktu předání VZÚ Záhřeb.

 

Galerie


Lidická soutěž 2021 / natjecanje Lidice 2021