česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Art kino Rijeka
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Týden českého filmu v Záhřebu a Rijece navzdory pandemii. A Václav Havel v kostce.

Navzdory zhoršující se pandemické situaci se ZÚ Záhřeb i v letošním roce podařilo organizovat přehlídku současné české kinematografie nazvanou „Týden českého filmu“.

Ve dvou kultovních kinech, záhřebském kině Tuškanac (od 11. do 13.10) a rijeckém Art kině (od 26. do 30.10) bylo promítnuto celkem pět českých filmů:

  • Havel režiséra Slávka Horáka
  • Šarlatán režisérky Agnieszky Hollande
  • Modelář režiséra Petra Zelenky
  • Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy
  • Gump – pes, který naučili lidi žít režiséra F.A. Brabce

Obě filmové přehlídky slavnostně zahájil CDA Slavomír Goga za přítomností významných hostů z řad chorvatské a krajanské veřejnosti.

Týden českého filmu, s ohledem na svoji letitou tradici, má v Chorvatsku vybudováno velmi dobré jméno a je v současné době nejsilnějším nástrojem veřejné diplomacie v Chorvatsku.

S ohledem na letošní 85. výročí narození a 10. výročí úmrtí Václava Havla byla filmová přehlídka v Záhřebu zahájena filmem Havel, který se těšil velkému zájmů diváků. Václav Havel je v Chorvatsku velice známou osobností již od 80. let minulého století, kdy byly jeho divadelní hry pravidelně zařazovány na jeviště chorvatských divadel. Jeho státnické období bylo chorvatskou veřejností také pečlivě sledováno a uznáváno jako příkladné pro zemi s mladou demokracií. Filmový náhled do života Václava Havla před Sametovou revolucí většinu lidi příjemně překvapil, jelikož jim poskytl reálný obraz člověka, dramatika, filosofa a intelektuála, který se později stal prezidentem.

Vzhledem k platným epidemiologickým omezením byla účastníkům namísto tradiční číše vína po zahájení festivalu nabídnuta jako dárek půllitrová balení piva Staropramen (Záhřebský pivovar, který v licenci Staropramen vyrábí, je tradičním sponzorem týdne filmu).

Význam letošních Havlových výročí ZÚ Záhřeb podtrhl výstavou „Václav Havel v kostce“, která byla prezentována prostřednictvím venkovních solárních panelů umístěných na prominentním záhřebském Evropském náměstí v samotném centru metropole. Výstava se konala současně se záhřebským Týdnem českého filmu, což vytvořilo synergii umožňující oslovit a přilákat větší množství diváků/návštěvníků.

Galerie


Týden českého filmu v Záhřebu a Rijece - 2021


Václav Havel v kostce / Václav Havel ukratko