česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Václav Havel. Politická biografie. Kniha představena veřejnosti

(Archivní článek, platnost skončena 31.03.2022.)

V Českém domě v Záhřebu byla ve středu, 21. února 2018 představena kniha Václav Havel. Politická biografie autorů Jasny Marcelić a Marijana Lipovce.

Knihu vydala Chorvatsko – česká společnost a nakladatelství Střední Evropa, s finančním příspěvkem Města Záhřebu. Jedná se o první knihu v chorvatském jazyce, která se zabývá politickou činností a ideami českého spisovatele, politika a státníka Václava Havla (1936 – 2011.), disidenta a politického vězně, který, byl vůdce Sametové revoluce, první prezidenta postkomunistického Československa a od roku 1993 první prezident České Republiky. Kniha popisuje Havlovu politickou cestu od prvních, politicky zbarvených básní a dramat, přes aktivní účinkování v Pražském jaru, disidentské období až po politickou reaktivaci v Sametové revoluci a obnášení funkce prezidenta, nejdříve Československa a pak České republiky.

Knihu představil politolog, prof. Dr. Tihomir Cipek, který mluvil o Havlově politickém profilu a obzvlášť vyzdvihl jeho nadšení ideálem svobody, pravdy a demokracie.

Marijan Lipovac, spoluautor knihy a předseda Chorvatsko – české společnosti, řekl, že se jedná o celkem osmou knihu, která vychází v edici jeho Společnosti, avšak zdůraznil i fakt, že Chorvatsko – česká společnost aktivně pracuje na popularizaci osoby Václava Havla, kde je velice důležitá i iniciativa o jmenování jedny ze záhřebských ulic jménem Václava Havla, čímž by Záhřeb, po TGM, získal již druhou ulici českého prezidenta.

Spoluautorka knihy Jasna Marcelić se o Havlovi vyjádřila, jako o osobě, která režírovala a do značné míry ovlivnila jednu z „krásnějších revolucí“ dvacátého století a Havlův život nazvala námětem pro scénář dramatu absurdu.

Na představení knihy hovořil i český velvyslanec Vladimír Zavázal, který knihu Václav Havel. Politická biografie nazval cenným přínosem chorvatsko – českým vztahům ale i kvalitní politickou příručkou, ze které je možné mnohé se naučit, jelikož detailně popisuje Havlovu politickou činnost.

Galerie


Václav Havel: politická biografie