česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Záhřeb
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vernisáž výstavy "Příběh Hanina kufříku" v Záhřebu

U příležitosti nadcházejícího Mezinárodního dne památky obětí holocaustu představilo dne 23. ledna české velvyslanectví ve spolupráci s velvyslanectvími Izraele, Japonska a Kanady a s Archeologickým muzeem v Záhřebu chorvatskému publiku výstavu "Příběh Hanina kufříku".

Slavnostního zahájení se zúčastnila řada významných hostů v čele s místopředsedkyní vlády Chorvatské republiky pro společenské aktivity a lidská práva Anjou Šimpragou a státním tajemníkem pro politické záležitosti na Ministerstvu zahraničních věcí a evropských záležitostí Chorvatské republiky Franem Matušićem.

Výstava hovoří o osudu mladé české židovské dívky Hany Brady, jejíž život skončil v plynové komoře v Osvětimi, o osudu jejího bratra Jiřího, který přežil a po válce emigroval do Kanady, a o mladé ředitelce tokijského Střediska pro vzdělávání o holocaustu, která, motivovaná zájmem japonských dětí, životní příběh Hany a Jiřího objevila. Cílem autora výstavy, českého pedagoga Lubomíra Šuly, který žije v Hanině rodném Novém Městě na Moravě, bylo seznámit české děti s Haniným příběhem v rámci vzdělávání o holocaustu. Mezinárodnímu publiku byla výstava poprvé představena v listopadu 2022 v sídle Rady Evropy ve Štrasburku, a nyní ji může shlédnout i chorvatská veřejnost.

Zveme Vás k návštěvě výstavy v prostorách Archeologického muzea Záhřeb. Je otevřena od 24. do 27. ledna od 12 do 16 hod. a v pátek 27. ledna v rámci Muzejní noci ještě i od 18 hod. do 1 hod. po půlnoci. Vstup je zdarma, výstava je v angličtině a chorvatštině.

Galerie


Příběh Hanina kufříku / Priča o Haninom kovčegu