česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Záhřeb
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava "Příběh Hanina kufříku"

Kdy: 24.01.2023 - 27.01.2023, Kde: Archeologické muzeum Záhřeb, Zrinjevac 16

Při příležitosti Mezinárodního dne vzpomínky na oběti holokaustu, naše velvyslanectví, ve spolupráci s velvyslanectvími Státu Izrael, Japonska a Kanady, připravuje výstavu "Příběh Hanina kufříku".

Ve snaze přiblížit japonským dětem téma holocaustu, Fumio Ishioka, ředitelka tokijského vzdělávacího a informačního centra o holocaustu, získala v roce 2000 balíček ze Státního muzea v Osvětimi, který obsahoval kufřik jednoho z vězňů nechvalně známého koncentračního tábora. Kufřík vzbudil zájem dětí, které se zajímaly o život a osud jejího majitele. Paní Ishioka, která znala pouze jméno - Hana Brady - a datum narození uvedené na kufříku, nakonec odhalila příběh o životě dívky Hany z Nového Města na Moravě a jejího bratra Jiřího, který přežil holocaust a po válce emigroval do Izraele a později do Kanady.

Jejich příběh vypráví výstava Příběh Hanina kufříku. Autorem výstavy je Lubomír Šula, který byl v době výstavy ředitelem Centra pro děti a mládež v Hanině rodném Novém Městě na Moravě. Výstava "Příběh Hanina kufříku" byla představena v řadě měst po celé České republice a v listopadu 2022 byla představena také v sídle Rady Evropy ve Štrasburku, kde se vernisáže zúčastnila generální tajemníce Rady Evropy, Marija Pejčinović Burić. Výstava se koná u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který se slaví 27. ledna.