česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Záhřeb
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava věnovaná působení architektů s českým původem v Chorvatsku

Slavonské město Osijek se může pochlubit nejen krásnými secesními stavbami, ale také působivou moderní budovou Fakulty stavebnictví a architektury tamější univerzity. A právě zde dne 7. prosince 2022 velvyslanec Milan Hovorka otevřel výstavu “Působení stavitelů, architektů a stavebních inženýrů z Česka na území Chorvatska”, jejíž autorkou je architektka, odborná pracovnice chorvatského Ústavu cestovního ruchu a členka Česko-chorvatské společnosti doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević, dipl. ing. arch.

“Je až neuvěřitelné, kolik věhlasných a pro nás známých budov po celém Chorvatsku je dílem architektů, narozených v Česku,” řekl při této příležitosti velvyslanec Hovorka, který se ještě před zahájením výstavy sešel s děkanem fakulty izv. prof. dr. sc. Hrvojem Krstićem a vedoucí katedry architektury a urbanistiky Dinou Stober, dipl. ing. arch., s nimiž hovořil o možné spolupráci s českými univerzitami.

Velvyslance také velmi potěšilo, že na zahájení výstavy dorazili a v jejím průběhu zahráli několik českých písní i krajané z České besedy Osijek.

Velvyslanec Milan Hovorka byl potěšen, že se během pracovní cesty do čtvrtého největšího chorvatského města Osijek měl možnost setkat se s předsedou městského zastupitelstva Vladimirem Hamem. Jednal s ním o možnostech spolupráce, o kulturních aktivitách a o české krajanské komunitě, která významně přispěla k rozvoji této slavonské metropole.

Galerie


Výstava věnovaná působení architektů s českým původem v Chorvatsku / Izložba posvećena radu arhitekata češkog podrijetla u Hrvatskoj