česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

„Český večer“ na Lidovém fóru na ostrově Bornholm

13. až 16. června 2013 se ve městě Allinge na dánském ostrově Bornholm konal každoroční politický festival Folkemødet (Lidové fórum).

Cílem této akce je posílit demokracii a dialog v Dánsku. Občané, podnikatelé a zájmové organizace se zde mají možnost setkat a diskutovat s čelními představiteli země, regionů a obcí. Součástí festivalu je také promítání filmů, konají se představení, workshopy a semináře. Letošního setkání se zúčastnila mj. premiérka Helle Thorning-Schmidtová, ministr pro rovnoprávnost a náboženství Manu Sareen, ministryně zdravotnictví Astrid Kragová a řada poslanců Folketingu.

Thorning-Schmitová
Premiérka H. Thoring-Schmidtová

Lidové fórum inspirované setkáním obdobného rozměru na švédském ostrově Gotland, proběhlo poprvé v  roce 2011 na popud veterána dánské politické scény, několikanásobného bývalého ministra a poslance Evropského parlamentu, současného 1. místopředsedy Folketingu Bertela Haardera.

B. Haarder
První místopředseda Folketingu B. Haarder

Celkem festival navštívilo cca 60 000 osob.

Folkemodet Bornholm 2013

České velvyslanectví se Lidového fóra zúčastnilo již podruhé. Po loňském promítání dokumentárního filmu Občan Havel a instalaci výstavy Václav Havel 1968-2003 tří českých fotografů – Oldřicha Škáchy, Karla Cudlína a Alana Pajera, se letos v knihovně v Allinge uskutečnil Český večer, na kterém s prezentací ČR vystoupil Chargé d´affaires a.i. J. Borcel. O možnostech vzájemné výměny v oblasti školství a vzdělávání informovali zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy L. Bánovec (ředitel Odboru mezinárodních vztahů) a K. Gondtková (ředitelka Odboru vysokých škol). V panelu zároveň vystoupila i dánská zástupkyně Danish Agency for Universities and Internationalization.

Prednaska Bornholm 2013
První řada zleva L. Bánovec, K. Gondtková, J. Borcel

V průběhu lidového setkání i v dalších týdnech (do 14.7.) jsou na Bornholmu vystaveny dvě výstavy – Královna Dagmar, česká princezna (města Nexø a Rønne) a Česká nej (Rønne, Nexø).