česky 

rozšířené vyhledávání
namestek_martin_tlapa_a_velvyslanec
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa představil nového velvyslance ČR ve Filipínské republice

(Archivní článek, platnost skončena 06.07.2016 / 09:55.)

Náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa představil dne 30. června 2014 v Černínském paláci nového českého velvyslance ve Filipínské republice zástupcům firem a institucí a představitelům kulturní i akademické sféry.

Nastupující velvyslanec Jaroslav Olša ve svém projevu zdůraznil, že za jednu z priorit považuje rozvoj bilaterálních ekonomických vztahů a podporu českých podnikatelů na místním trhu. Filipíny a Česká republika mají dlouhou historii bilaterálních vztahů, v říjnu 2013 uplynulo 40. let od navázání diplomatických styků.

Rok 2013 zaznamenal vůbec nejvyšší hodnotu českého exportu na Filipíny v historii ČR. Podobně jako v minulých letech pokračoval nárůst dovozu elektronických komponentů a paměťových jednotek do ČR. Tento nárůst je způsoben zvýšenou poptávkou zahraničních investorů, kteří v rámci investičních pobídek přemístili své výrobní kapacity do ČR a využívají dvojí komparativní výhodu - levné filipínské komponenty a stále relativně levnou českou pracovní sílu - pro výrobu konečných elektronických výrobků. Na rozdíl od dovozů z jiných zemí regionu jihovýchodní Asie, kde převládá spotřební charakter zboží, jsou tyto komponenty po namontování do elektronických zařízení vyváženy zvláště do zemí EU, čímž přispívají ke zlepšování celkové bilance zahraničního obchodu České republiky. Za prioritní pro český vývoz do Filipínské republiky považuje MZV sektory energetiky (obnovitelné zdroje), zemědělství, zdravotnictví a leteckého průmyslu.

Setkání nových velvyslanců s podnikateli pořádá Ministerstvo zahraničních věcí ČR jako tradiční aktivitu na podporu ekonomického rozměru diplomacie.