Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

V Poděbradech se potkali děti z krajanského tábora spolu s účastníky kurzu češtiny pro krajany
Foto: ©MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Krajanské jazykové Poděbrady 2023 - návštěva zmocněnce pro krajany ve výukovém středisku českého jazyka pro cizince Univerzity Karlovy

 

Při příležitosti konání letního krajanského tábora pro děti z Ukrajiny a Chorvatska v Česku a současně v den slavnostního zahájení dalšího ročníku tradičních letních jazykových kurzů pro dospělé krajany navštívil v pondělí 24. července 2023 zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Jiří Krátký Studijní středisko Ústavu jazykové a odborné přípravy Karlovy univerzity v Poděbradech.

Krajanský jazykový tábor pro děti

V dopoledních hodinách nejprve navštívil spojenou odbornou výuku krajanských dětí z českého jazykového tábora českého jazyka u dětí z Ukrajiny a Chorvatska, které měly v Poděbradech jedinečnou možnost si vyzkoušet, jak se každoročně učí český jazyk jejich dospělí kolegové ve výukovém středisku ÚJOP Karlovy univerzity v Poděbradech. Jednalo se o zajímavý experiment mezigeneračního setkávání krajanů nad českým jazykem a o konkrétní přiblížení představy, kam může výuka z dětství pokračovat v dospělosti. Zatímco pokročilejší skupina dětí měla za úkol se v českém jazyce již zamýšlet spolu s dospělými nad hlubšími tématy, jako jsou civilizace, humanita nebo udržitelný rozvoj, výuka ve skupině menších dětí probíhala formou „jazykové laboratoře“ zaměřené především na získání správné výslovnosti a rytmu mluvené češtiny formou říkadel, písniček a jazykolamů. Zvláštní zmocněnec po dopolední výuce navštívil rovněž internát střední zemědělské školy, který nabídl v roce 2023 čtyřiceti krajanským dětem ubytování, stravování a další zázemí. V odpoledních hodinách čekala děti z krajanského tábora prohlídka zámku v Poděbradech.

Slavnostní zahájení krajanské jazykového kurzu pro dospělé

Zatímco dopoledne patřilo v Poděbradech především krajanským dětem, v odpoledních hodinách se zmocněnec Jiří Krátký v Poděbradech zúčastnil slavnostního zahájení dalšího ročníku tradičních jazykových kurzů pro dospělé krajany. Ti se do Poděbrad sjeli 24. července v hojném počtu šedesáti osob. Po slavnostním uvítání a projevech hostů představovali účastníci vlastní motivace, které je v zahraničí vedou ke studiu českého jazyka a účasti na krajanských jazykových kurzech v Česku. Součástí prezentací bylo i představení zahraničních jídel. Někteří letošní frekventanti přijíždějí na kurz již po několikáté. Účastníky čekají čtyři týdny intenzivního studia češtiny a poznávání českých reálií pod dohledem odborníků z Ústavu jazykové a odborné přípravy. Pravidelné letní krajanské jazykové kurzy pro krajany jsou součástí vládního Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí, který společně spravují MZV a MŠMT v jeho čtvrtém pětiletém cyklu. Zástupce MZV a MŠMT a DZS čekají v průběhu příštích čtyř týdnů ještě další dvě setkání s krajany – účastníky jazykových kurzů. První akce se uskuteční v Poděbradech 3. srpna, druhou akcí bude 16. srpna slavnostní ceremonie předání účastnických diplomů v Černínském paláci na závěr kurzu.

galerie

Tábor a výuka čj v Poděbradech

.